Field: Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve probleme u ovoj zemlji

2
Radiosarajevo.ba
Field: Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve probleme u ovoj zemlji
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Britanski ambasador Matt Field

Politička kriza u Bosni i Hercegovini, blokade institucija i destruktivne aktivnosti koje provodi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, poslije nedavno objavljenih američkih sankcija poprimaju nove konture.

Nagovještaji povratka predstavnika RS u državne institucije nakon prošlosedmičnog Dodikovog susreta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za mnoge su dokaz da sankcije već donose rezultate. Velika Britanija podržala je sankcije SAD-a i tako jasno dala do znanja da će nastaviti raditi na zaustavljanju destruktivnih aktivnosti, blokade institucija BiH i formiranja parainstitucija u zemlji.

O trenutnoj situaciji, daljim koracima Velike Britanije i međunarodne zajednice na zaustavljanju destrukcije, o svojevrsnoj krizi evropskih vrijednosti u balkanskim zemljama i drugim aktuelnim pitanjima, u emisiji "Sedmica" Radija Bosne i Hercegovine, razgovarano je sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom.

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

"Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini predstavlja rizik po stabilnost i budućnost zemlje. Svaki trenutak proveden u blokadi, svaka provokativna izjava, smanjuje priliku za političare da pruže osnovne usluge i poboljšaju životne okolnosti građana ove zemlje. Da budem jasan, sankcije nisu čarobni štapić – ne mogu riješiti sve izazove sa kojima se ova zemlja suočava.

Bh. pravosudni sistem treba da ispuni svoju odgovornost prema građanima i da primjenjuje zakon bez predrasuda ili pristrasnosti. U prvom redu taj sistem treba biti odgovor na pojave kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti na bilo kom nivou vlasti ili parlamenta. A izbori ostaju najbolji način da se neuspješan političar skloni sa pozicije. Ali, sankcije mogu biti koristan način jačanja posljedica za one koji vjeruju da mogu djelovati nekažnjeno.

Vrijeme je došlo da oni, koji su na vlasti, budu odgovorni za svoje aktivnosti. Političari u BiH trebaju ozbiljno uzeti u obzir svoje odgovornosti – moraju se vratiti u državne institucije i nastaviti važne razgovore o budućem putu svoje zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo je javno i privatno podržalo nedavne korake Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju svoj režim sankcija.

Ujedinjeno Kraljevstvo također sagledava naše opcije - restriktivne mjere, uključujući sankcije su na stolu. U ovo vrijeme ne možemo komentarisati niti špekulirati o tim razgovorima, koji su u toku. Nastavićemo podržavati bh. institucije i raditi sa našim međunarodnim partnerima kako bi osigurali da negativne aktivnosti imaju posljedice", rekao je Field.

Najavljeno je na neki način vraćanje predstavnika RS u institucije nakon nedavnog sastanka Vučić-Dodik.

Na pitanje da li to znali da mi već vidimo rezultate sankcija, Filed je rekao da smo vidjeli riječi, nismo vidjeli rezultate.

Javnost u Bosni i Hercegovini nekako stiče utisak da međunarodna zajednica, zasad, nema adekvatan odgovor na izazove iz RS, koji su, kako mnogi diplomati tvrde, diktirani iz Rusije. Pošto kriza eskalira u prijeteće destabilizirajuće, pa i secesionističke tendencije, šta je međunarodna zajednica u stanju učiniti kao cjelina, da zaustavi ova politička previranja? Nekako se u cijeloj ovoj priči izgubila ključna nit – šta međunarodna zajednica uopšte namjerava učiniti, pitao je novinar.

"Meni je jasno da se RS vodi opasnim i putem podjela. Ponovo su građani ti koji nose teret ovih aktivnosti koje podižu tenzije i nepovjerenje, te štete naporima na poboljšanju ekonomije i privlačenju stranih investicija. Građani zaslužuju bolje, odgovornije liderstvo od svojih izabranih predstavnika.

Moraju postojati negativne posljedice za one koji rade na podrivanju napretka. Već smo pomenuli kako međunarodna zajednica može to podržati putem sankcija i drugih restriktivnih mjera, kao i podrškom domaćim mehanizmima odgovornosti. Visoki predstavnik nastavlja imati ključnu ulogu ovdje, a Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja pružati snažnu podršku OHR-u i izvršnim ovlastima samog Visokog predstavnika. Ujedinjeno Kraljevstvo će također nastaviti sa našim naporima da osiguramo da BiH ostane na dnevnom redu nekih od najvažnijih svjetskih organizacija, poput NATO-a i UN-a" rekao je britanski ambasador.

Napadi na državne institucije poput Oružanih snaga su nezakonite, kazao je, destabilizirajuće i vođene ličnim političkim ambicijama, ne najboljim interesima građana ove zemlje.

"Napadi na pojedince, uključujući strane diplomate, su vođeni najgorom vrstom politike i ne zaslužuju niti vrijeme niti pažnju. Optužbe gospodina Dodika i njegovih kolega su namjerno odvraćanje pažnje sa korupcije. Kao što je ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva rekla u decembru prošle godine: „Ne možemo dozvoliti da ovaj opasni manevar odvrati pažnju sa neuspjeha u poboljšanju životnog standarda građana Bosne i Hercegovine".

To je destabilizirajuće, posebno u kombinaciji sa govorom mržnje i pozivima na dalje podjele. Bosna i Hercegovina ima otporne institucije i građane, i dokazane prijatelje poput Ujedinjenog Kraljevstva. Bosne i Hercegovine će biti", smatra on.

Komplentan intervju možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije