Faruk Hadžić: Investitori više vjeruju u vlasti u FBiH, RS će morati "krpiti" obaveze

1
Radiosarajevo.ba
Faruk Hadžić: Investitori više vjeruju u vlasti u FBiH, RS će morati "krpiti" obaveze
Facebook / Faruk Hadžić / Ekonomski analitičar

Federacija BiH zadužila se jučer prodajom obveznica na Sarajevskoj burzi za 30 milliona KM.

Federalno ministarstvo financija prodalo je 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici kroz 20 transakcija.

Prodajna vrijednost obveznica bila je 29.963.798,70 KM, a ukupno su pristigle ponude u vrijednosti 83.515.000,00 KM. Prihvaćena ponderirana cijena iznosila je 99,8793 uz prosječnu kamatnu stopu od 3,626 posto. Kuponska kamata iznosi 3,60 posto. Obveznice su sedmogodišnje s rokom dospjeća 10.05.2030. godine

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Faruk Hadžić, doktor ekonomskih nauka i predavač na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Techology (SSST), makroekonomski analitičar i konsultant za portal Radiosarajevo.ba komentirao je potez Federalne vlade.

On pojašnjava da je jedna od redovnih ekonomskih aktivnosti entiteta u Bosni i Hercegovini emisija vrijednosnih papira, koji uključuju trezorske zapise i dugoročne obveznice, putem kojih se obezbjeđuju nedostajuća budžetska sredstva i pokrivaju tekuće finansijske obaveze.

"Emisije se rade iz jednostavnog razloga, a to je što su finansijske obaveze entiteta veće od prikupljenih poreza, te se na taj način održava budžetska ravnoteža. Na ovaj vid zaduženja se plaća i određena kamatna stopa, koja je sada veća nego je to bio slučaj prije par godina, što je posljedica rastuće inflacije, koja je prisutna od 2020. godine", govori Hadžić.

Faruk Hadžić: Dug je zao drug – RS-u zbog dospjelih obaveza prijete dramatični scenariji

Faruk Hadžić: Dug je zao drug – RS-u zbog dospjelih obaveza prijete dramatični scenariji

Pored toga, kako kaže, nivo kamatne stope i zavisi od rizika koji predstavlja za ulagače. Ukoliko smatraju da organizacija koja ih emituje nisi toliko stabilna i da je potrebno viši nivo kamatne stope kako bi se uopšte odlučili da ulažu u rizične vrijednosne papire.

"U slučaju Bosne i Hercegovine, u vrlo kratkom vremenskom periodu su se mogle vidjeti dvije suprotne situacije. U prvoj, prije sedam dana RS je tražila putem emisije obveznica 25 miliona KM, gdje su ponudili kamatnu stopu od 5,8 posto, što je trenutno vrlo atraktivna kamatna stopa, ali nisu ni po toj kamatnoj stopi uspjeli skupiti cjelokupni traženi iznos, te su na kraju ipak uspjeli prikupiti 20,8 miliona KM", pojasnio je Hadžić za Radiosarajevo.ba.

Sa druge strane, dodaje Hadžić, FBiH je tražila 30 miliona po kamatnoj stopi od 3,6 posto, što je znatno manje od iznosa RS-a.

"To pokazuje da investitori više vjeruju u vlasti u FBiH i da su spremni ponuditi sredstva i po nižoj kamatnoj stopi od one u RS-u, što je jedan od signala šta možemo očekivati ove godine kada će RS morati se dosta više zadužiti, možda i po većim kamatnim stopama, kako bi sve obaveze pokrila", zaključio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije