Eko HUBovi u Mostaru, Laktašima i Maglaju: Za zdraviju i ljepšu lokalnu zajednicu

E. M.
Eko HUBovi u Mostaru, Laktašima i Maglaju: Za zdraviju i ljepšu lokalnu zajednicu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Potpisivanje ugovora

Tri Eko HUBa formirana su u okviru projekta „Misli o prirodi!“ potpisivanjem ugovora između Centra za promociju civilnog društva i lokalnih organizacija koje će koordinirati HUBovima u svojim područjima – Udruženjem građana „Nešto više“ za Eko HUB Mostar, Centrom za ekonomski i ruralni razvoj za Eko HUB Laktaši, te Udruženjem građana „Fojničani“ iz Fojnice kod Maglaja za Eko HUB Maglaj. Organizacije su izabrane na osnovu javnog poziva koji je CPCD raspisao u decembru prošle godine.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Dajana Cvjetković, projektna menadžerica u Centru za promociu civilnog društva, EkoHUBovi su jako važni za lokalne zajednice, posebno za gradove i općine u kojima djeluju zato što predstavljaju mjesta, znanje, ekspertize informacija, ali i ljudi koje žele da naprave značajne promjene u oblasti zaštite okoliša..

"Ako pogledate profile svih devet organizacija civilnog društva koje su odabrane za EkoHUBove vidjet ćete da su one bile ili su dio određenih inicijativa da prave značajne promjene. EkoHUBovi kao takva struktura će moći da djeluju umreženo, sinhronizirano zajednički, ali i odvojeno ako to bude treblo lokalnoj zajednici. Ovakav pristup u radu daje dodatnu ozbiljnost. HUBovi se profiliraju, dobijaju dodatnu ekspertizu, a i svjesni smo da samo kroz partnersko djelovanje možemonapraviti dugoročnu promjenu", kazala je Cvjetković.

Kako je istakla, ovih devet EkoHUBova će dobivati grant podršku tokom 27 mjeseci tako da će zajednički napraviti fantastične rezultate, vidljive u lokalnoj zajednici i prilagođenilokalnim donosiocima odluka i tako lokalnu zajednicu učiniti ljepšom i zdravijom za život..

Okoliš ne može čekati neka bolja vremena, a civilno društvo je odlučno da sve raspoložive resurse umreži kako zaštita okoliša i prirode ne bi ostale marginalizovane oblast u periodu koji slijedi. Zbog toga smo danas potpisali ugovore sa tri organizacije iz Mostara, Maglaja i Laktaša, i time zvanično počeli saradnju u okviru projekta 'Misli o prirodi!'. Ove tri organizacije će od danas voditi Eko HUBove u svojim regijama obuhvatajući ukupno 12 općina, a od prvog juna će im se pridružiti još šest organizacija koje će sinhronizirano raditi u oblasti zaštite okoliša u 39 općina u BiH.”, izjavila je Cvjetković.

Sastanak je i pored situacije sa koronavirusom protekao u ugodnoj atmosferi sa iskazanim optimizmom za ostvarenje zajedničkog cilja. Prisutnima se iz svog doma obratila direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda naglasivši da CPCD istinski vjeruje u snagu civilnog društva da napravi vidljive i dugoročne promjene isključivo partnerskim djelovanjem, zbog čega je i koncept trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi!”, kojeg finansijski podržava Švedska, baziran na partnerstvu više od 100 organizacija civilnog društva i medija u BiH.

Miodrag Matavulj, izvršni direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj, vjeruje kako će devet Eko HUBova širom BiH zaista predstavljati silu i nezaobilazan faktor u svim pitanjima vezanim za ekologiju i zaštitu životne sredine, te kako će projekat organizacijama donijeti potrebnu promociju i, vrlo izvjesno, omogućiti im samoodrživost u ovoj oblasti i nakon isteka projekta. Osim Matavulja, ugovor je ispred „Nešto više“ potpisao Aleksandar Bundalo te ispred „Fojničana“ Davor Šupuković.

Eko HUBovi predstavljaju mreže organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana uključenih u procese zaštite okoliša na određenom području.

Cilj je stvoriti lokalne mreže partnera koje će raditi na zaštiti okoliša, a njihov rad temeljit će se na direktnim kontaktima sa građanima i građankama, posebno mladim, organizacijama civilnog društva, medijima, lokalnim vlastima, kompanijama i školama u svom krugu djelovanja. HUBovi će odmah pristupiti aktivnostima u cilju promocije i razvoja permakulture  u BiH, odnosno uzgoja povrća i drugog bilja u okviru vlastitih mogućnosti – na balkonima, trijemovima, terasama i krovovima zgrada – tokom pandemije korona virusa. HUBovi će pružati stručno znanje i savjetovanje o tome kako započeti organsko mikro vrtlarstvo, uključujući razvoj permakulturne proizvodnje na nivou domaćinstva.

Kampanju, rad Eko HUBova i rezultate projekta „Misli o prirodi!“ pratite na web stranici www.mislioprirodi.ba i istoimenim društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije