Edin Forto iz Kijeva za Radiosarajevo.ba: Moja tri dana u Ukrajini

9
Radiosarajevo.ba
Edin Forto iz Kijeva za Radiosarajevo.ba: Moja tri dana u Ukrajini
Foto: Privatni album / Edin Forto i Sabina Ćudić u posjeti Ukrajini

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo i Sabina Čudić, nalaze se u posjeti Ukrajini, zemlji u kojoj već mjesecima traje agresija Rusije.

Predsjednik Naše stranke odgovorio je na naša pitanja u noći povratka iz Kijeva.

Forto i Ćudić se večeras vraćaju iz višednevne posjete Ukrajini, i u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, lider Naše stranke govorio je o posjeti Kijevu, vožnji vozom, situaciji u ovoj zemlji koja se bori sa invazijom Rusa...

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Razgovarao: Almir Sokolović

Radiosarajevo.ba: Prije svega čestitke na hrabrom potezu i odlasku u Ukrajinu i Kijev u ovakvom teškom vremenu. Ne trebamo naglašavati koliko je bitno da je neko od zvaničnika iz BiH došao u Ukrajinu. Kakvi su prvi dojmovi?

Forto: Hvala što dijelite naš stav da je bitno zauzeti stranu kad se radi o ničim izazvanoj agresiji na Ukrajinu. Inicirao sam ovaj odlazak prije nekoliko mjeseci u razgovoru sa predsjednikom ALDE grupacije u EU parlamentu Ilhanom Kyuchyukom. ALDE je grupacija liberalnih stranaka kojoj pripada Naša stranka, ali i stranka predsjednika Ukrajine Zelenskog. Prvi dojam je da Ukrajinci tačno znaju šta žele: konačni izlazak iz ruske sjene i pristup EU.

Edin Forto i Sabina Ćudić stigli u Kijev, prvi bh. zvaničnici u posjeti Ukrajini od početka agresije

Edin Forto i Sabina Ćudić stigli u Kijev, prvi bh. zvaničnici u posjeti Ukrajini od početka agresije

Radiosarajevo.ba: Malo nam komentirajte kako je proteklo putovanje vozom?

Forto: Trenutno je otežan prelazak granice, jer je mali broj zvaničnih prelaza. Vožnja vozom je duga, 12-15 sati u jednom pravcu iz pograničnog mjesta u Poljskoj. 

Radiosarajevo.ba: Koliko sam upoznat u srijedu navečer se vraćate iz Ukrajine. Da li vas je bilo strah tokom boravka?

Forto: Nema straha, naravno. Ljudi žive i vi se odmah uklopite u njihov ritam. Ali nepogrešiv je osjećaj imitacije normalnog života. Domaćini su nam sami priznali da Kijev živi "skoro normalnim životom", ali znamo jasno šta se dešava na udaljenosti od nekoliko sati vožnje. Jedan od ključnih sastanaka se nije desio upravo zbog zračne uzbune. Napad se nije desio, ali nema dileme po reakcijama domaćina da su sjećanja nedavnih bombardovanja svježa.

Edin Forto u posjeti Ukrajini
Foto: Privatni album: Edin Forto u posjeti Ukrajini

Radiosarajevo.ba: Da li ste bili blizu ratnih dejstava. Koliko je Kijev uništen iz Vaše perspektive?

Forto: Nismo, jer je borba sada na istoku i jugoistoku zemlje. Obišli smo uništena predgrađa Irpin i Buchu, kao i mjesto strateških bitki nadomak grada kod aerodroma Antonov. Doslovno prvo naselje nakon prolaska table koja označava izlazak iz grada je u ruševinama. Iskopani rovovi oko trržnih centara i raskrsnica daje osjećaj kao da se sve desilo prije par dana. Irpin je bio mjesto gdje je rano uspostavljena prva linija i gdje se dešavalo puno toga, posebno u martu. Iznenađujuće je kojom brzinom su pojedini kvartovi srušeni.

Radiosarajevo.ba: S kim ste sve imali susrete od ukrajinskih zvaničnika?

Forto: Rukovodstvo parlamenta Ukrajine (Vrhovna Rada), doministar odbrane, doministar međunarodnih poslova, glavni obudsmen za ljudska prava, predsjednica i rukovodstvo vladajuće stranke, predstavnik gradske administracije. Posjetili smo i volonterski centar gdje omladina daje svoj doprinos.

Foto: Privatni album / Edin Forto u posjeti Ukrajini

Radiosarajevo.ba: Kakvo ste Sabina Ćudić i Vi imali osiguranje?

Forto: Imali smo pratnju međunarodnog sekretara vladajuće stranke, ali bez posebnog osiguranja. Rampe i kontrole na cesti su česte.

Radiosarajevo.ba: Da li je ste imali priliku vidjeti i upoznati predsjednika Volodimira Zelenskog?

Forto: Nije bilo prilike. Već smo unaprijed bili obaviješteni da nam se rasporedi nisu poklopili.

Radiosarajevo.ba: Da li Ukrajinci znaju za dešavanja u BiH iz proteklog perioda, ko je agresor, šta je narod BiH prošao?

Forto: Iznenađeni smo njihovim poznavanjem prilika i rata u BiH. Mi smo o BiH govorili samo u kapacitetu onog što možda čeka i Ukrajinu, poput korupcije kod poslijeratne izgradnje, negiranja i relativizacije ratnih zločina i borbe za istinu. Ali više smo bili zainteresirani čuti kako oni stoje. Potpuno su svjesni da bi se Zapad mogao umoriti od Ukrajine i uz kombinaciju energetske krize i visokih cijena mogli bi čak krenuti pritisci u korist Rusije. Zbog toga im je svaka međunarodna posjeta bitna i ne odustaju od komuniciranja sopsvenog viđenja ruske agresije, a to je da se u Ukrajini brani i EU.

Ćudić i Forto poslali poruku iz Kijeva te otkrili šta vojnici Ukrajine misle o otporu Sarajeva

Ćudić i Forto poslali poruku iz Kijeva te otkrili šta vojnici Ukrajine misle o otporu Sarajeva

Radiosarajevo.ba: Vaša prognoza koliko bi invazija Rusije mogla još trajati. Da li ste optimista u pogledu završetka "specijalne operacije" kako agresor Rusija tvrdi?

Forto: Mislim da se ne radi o specijalnoj operaciji, već o agresiji, a o trajanju i daljem raspletu ne bih špekulisao.

Radiosarajevo.ba: Da li biste se opet vratili u Ukrajinu i šta je narodu Ukrajine u ovom trenutku, naravno osim oružja, najpotrebnije?

Forto: Ako bude prilika i ako bi to njima pomoglo, naravno da bih. Njima je potrebno da se Evropa i svijet ne umore u davanju podrške. Treba im novac, jer 70 posto GDP im trenutno ide na odbranu. To će biti teško održivo ukoliko se rat oduži i onda će u opasnost doći i njihova kristalno jasna opredijeljenost da se za prelazak u EU i generalno na Zapad vrijedi boriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije