Džindić: "Bilo je prepucavanja da li će se plaćati u dolarima ili rubljama"

5
Radiosarajevo.ba
Džindić: "Bilo je prepucavanja da li će se plaćati u dolarima ili rubljama"
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Nermin Džindić

Gost današnjeg izdanja Rezimea za Federalnu televiziju bio je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

Naveo da je FBiH u mandatu ove Vlade uradila rekontrukciju i remont dva osnovna terminala da bi imali dovoljnu količinu, po direktivama Evropske energetske zajednice, nafte i naftnih derivata u rezervi.

"S druge strane, Vlada FBiH je ograničila maržu na prodaju nafte i naftnih derivata i to je maksimalno do 25 feninga po litru. Resorno ministarstvo, na čelu sa mnom, je u potpunosti stavilo u funkciju naše kopnene terminale u Pločama, uradili smo kompletan remont terminala u Živinicama i za mjesec dana počinje remont dva nova terminala - u Blažuju i u Bihaću, a iza toga ide remont mostarskog skladišta. FBiH otprilike ima 150-180 miliona litara rezervi naftnih derivata. Ta količina aposlutno ispunjava direktive EEZ-a. Vlada FBiH je donijela i odluku da se iz robnih rezervi grant podijeli poljoprivrednim proizvođačima, 1,4 miliona litara. U narednih desetak dana bi to trebalo biti finalizirano", rekao je Džindić.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

O alternativnim izvorima snabdijevanja Džindić kaže da trenutno ne postoji nijedan poremećaj koji bi mogao napraviti neki ekces ili zaustavljanje eventualno isporuke.

"Bilo je određenih prepucavanja da li će se plaćati u dolarima, eurima ili rubljama i vidjeli ste da od te priče nema ništa. Energoinvest ima dugoročni ugovor sa Gazpromom i nije se niti jedna riječ izmijenila u odnosu na prethodni period što znači da se kontinuirano nastavlja isporučivati, plaćati i konzumirati plin. BiH je generalno jako mali potrošač plina. Potrebno je uraditi južnu interkonekciju kao alternativu pravca snabdijevanja i izvora snabdijevanja, to je jako bitno. Svaka alternativa, pa i za plin, je jako skupa", podcrtao je ministar.

Ističe da reformski zakoni omogućavaju da strani investitor dođe i investira i da "kroz određeni period osjeti gdje je investirao i koliki povrat ima od tog investiranog novca u BiH. Jedan od razloga zašto bi investior došao je to što imamo daleko najjeftiniju cijenu električne energije i svih energenata, imamo dobar i obučen kadar za bilo koju vrstu djelatnosti. Nivo znanja naših radnika u raznim oblastima je na nivou evropskog i svjetskog."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije