Donedavno su Srbijanci u BiH kupovali gorivo, evo šta sada kupuju Bosanci u Srbiji

2
Radiosarajevo.ba
Donedavno su Srbijanci u BiH kupovali gorivo, evo šta sada kupuju Bosanci u Srbiji
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

U Srbiji je cijena šećera ograničena je na 89 dinara (1.48 km) po kilogramu, tako da je oko 60 (1 KM) dinara jeftiniji nego u BiH. Upravo zbog toga stanovnici iz pograničnih bh. mjesta masovno prelaze Drinu - zbog kupovine.

Ministar poljoprivrede to navodi i kao jedan od razloga nestašica šećera u srbijanskim radnjama proteklih dana, piše RTS.

Do prije nekoliko mjeseci građani Srbije u BiH često su odlazili po jeftinije gorivo. Sada stanovnici sa lijeve obale Drine granicu prelaze da bi kupovali najviše šećer i ulje.

U prodavnicima u pograničnim mestima poput Loznice, Malog Zvornika i Priboja, osnovine životne namirnice kupuju se više nego inače. Prodavci kažu da kupuju prvenstveno komšije iz BiH.

"To je od skoro, vidjelo jedno od drugog i kupe i što mu treba i što mu ne treba", kaže jedna Pribojčanka.

Željka Vasiljević, radnica u marketu iz Loznice ispričala je da kupci iz BiH već nekoliko mjeseci masovno dolaze u kupovinu i najviše uzimaju šećer, ulje i brašno, jer je kod njih, kako kažu, znatno skuplje.

"Nije ograničena prodaja šećera, šećer dolazi svaki dan, cijena mu je 89 dinara i malo veća je potražnja nego inače", priča Mira Janjić, radnica u marketu iz Priboja.

U Ministarstvu poljoprivrede, kažu, da je tržište u Srbiji slobodno, da ograničenja u kupovini nema, zbog čega se dešavalo da su neki kupovali i po 200 kilograma šećera.

"Naročito vam je to izraženo u pograničnim prostorima, pokušavaju da prebace preko granice zato što je tamo viša cijena tih roba i pokušavaju da trguju, to je jedna star. Druga stvar strah, ljudi vide šta se dešava u Evropi, pokušavaju i oni da se opskrbe, neki dan sam čuo od jednog čovjeka, kaže, kupio sam dvadeset kila šećera i ne znam šta da radim sa njim", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Iako ograničenja u kupovini osnovnih životnih namirnica, pa i šećera nema, prema riječima nadležnih, u nekim maloprodajnim objektima i dalje se dešavaju nepravilnosti zbog čega je tržišna inspekcija konstantno na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije