Dilberović: Imamo tri mjeseca da odgovorimo na dodatna pitanja iz Evrope

N. K.
Dilberović: Imamo tri mjeseca da odgovorimo na dodatna pitanja iz Evrope
FOTO: Radiosarajevo.ba / Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dinarević.
Evropska komisija prije dva dana je proslijedila više od 600 dodatnih pitanja našoj zemlji u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a danas je u Direkciji za evropske integracije (DEI) održana i press konferencija na tu temu.

"Dodatna pitanja kojih ima 655 su tehničke naravi i odnose na sve oblasti na koje moramo dati odgovore i koja pojašnjavaju več dostavljeni materijal bh. institucija u odgovorima na Upitnik Evropske komisije", rekao je danas direktor DEI BiH Edin Dilberović.

Prema njegovim riječima, kroz ova pitanja se traže određena pojašnjenja, traže se određeni statistički podaci koji nisu dostavljeni jer nisu ni postojali kada se odgovaralo na Upitnik Evropske komisije.

"Kako formirate parlamentarnu većinu, kako se biraju članovi Predsjedništva BiH - neka su od dodatnih pitanja koja su dostavljena. Kada odgovarate na ova pitanja, u odgovore se prepisuje ono što piše u Ustavu i zakonima BiH", objasnio je Dilberović.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH je istakao kako se nada da zbog funkcionisanja Mehanizma koordinacije neće biti problema u odgovaranju na dodatna pitanja.

"Ovih 655 pitanja se uklapa u prosjek regiona. To je nekih 20 posto od ukupnog broja onih pitanja koje sm odobili u prvom krugu. Slične slučajeve imali su Srbija i Crna Gora", dodao je Dilberović.

Statistika regije - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba /  Statistika regije

Što se tiče rokova, Evropska komisija je u svom dopisu koji je dostavila se dodatnim pitanjima naznačila da očekuje odgovore u roku od tri mjeseca, a kako je kazao Dilberović, rokovi za bh. institucije biti će određeni u okviru Mehanizma koordinacije. Još je naglasio da se nada da ćemo uspjeti odgovoriti u zadatom terminu.

Također, danas je rečeno da odgovori na prvobitnih 3.242 i dodatnih 655 pitanja Evropske komisije nisu jedini izvori na osnovu kojih će se odlučivati o kandidatskom statusu BiH.

"Pitanja nisu jedini izvori Evropske komisije na osnovu kojih će dati mišljenje o BiH. Tu su drugi izvori - nevladine organizacije, građani, Delegacije Evropske unije u BiH i drugi ", pojasnio je Edin Dilberović.

Za kraj, direktor DEI-a BiH, je zaključio kako će se nakon ovih dogovora odlučivati da li će BiH dobiti kandidacijski status sa uslovljavanjem, bez uslovljavanja, ili sa uslovom za početak pregovora.

"U idealnom slučaju, možemo dobiti kandidacijski status i vrijeme početka pregovora. Imajući u vidu iskustva zemalja u regiji, one su sve dobile određene uslove", zaključio je Edin Dilberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije