Čudić: Bosanci i Hercegovci žele ravnopravnost s Bošnjacima, Hrvatima i Srbima

Radiosarajevo.ba
Čudić: Bosanci i Hercegovci žele ravnopravnost s Bošnjacima, Hrvatima i Srbima
Prošlo je osam godina od presude Sejdić-Finci koju je donio Europski sud za ljudska prava, a Bosna i Hercegovina je do danas nije implementirala.

U saopćenju Naše stranke podsjeća se da - iako se članom II Ustava BiH navodi direktna primjenjivost Evropske konvencije o ljudskim pravima i prioritet Konvencije i njenih protokolapravo na kandidaturu za Dom naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvo BiH imaju još uvijek samo pripadnici konstitutivnih naroda.

Nije samo presuda u slučaju Sejdić-Finci ta koja obavezuje BiH da prestane sa diskriminatornim praksama, tu je i obaveza izmjene izbornog zakonodavstva koju je Bosna i Hercegovina preuzela 2002. godine, postavši članica Vijeća Europe.

Venecijanska komisija je, također, u svom izvještaju iz 2005. godine izrazila potrebu za izmjenom ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine u cilju usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i iznijela konkretne prijedloge za ovu reformu.

Bosnu i Hercegovinu je na usklađivanje spornih odredbi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima obavezao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, potpisan 2008,  kojim je predviđen rok od jedne do dvije godine za ove izmjene. Prošla je skoro cijela decenija...

"Ova zemlja u najvećoj mjeri žrtva je neosnovane privilegiranosti na osnovu bilo čega, ali korjenita promjena tog stanja uslijedit će tek kad svi građani budu mogli birati i biti birani u sve institucije vlasti bez obzira na bilo koji njihov kolektivni identitet. U oktobru 2018. bit će prilika da se biraju one političke snage koje vlastitim primjerom potvrđuju tu težnju. Mi koji se izjašnjavamo onako kako nam to piše na ličnim kartama i pasošima, kao Bosanci i Hercegovci, i koji vjerujemo u zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina, moramo i hoćemo biti ravnopravni sa onima koji svoja prava crpe iz činjenice da se deklarišu kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi", izjavila je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije