Čović: Na sceni su nadmudrivanja među koalicijskim partnerima

Radiosarajevo.ba
Čović: Na sceni su nadmudrivanja među koalicijskim partnerima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dragan Čović
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović na današnjoj konferenciji "Dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", izjavio je kako BiH želi u EU ali da je došla u situaciju da nema parlamentarnu većinu.

Govoreći o putu ka EU Čović je rekao da su na sceni nadmudrivanja među koalicijskim partnerima, blokiranje zakonskih rješenja, te da se tako strateški put BIH usporava.

"Neki govore o raspadu BiH, no mi moramo sve uraditi da je očuvamo u međunarodno priznatim granicama. Što prije našu dnevnu politiku podredimo našem strateškom interesu bit će nam lakše", kazao je on.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) uređena su pitanja prometa i trgovine BiH i EU, rečeno je danas na otvaranju konferencije posvećene dvogodišnjici stupanja na snagu tog sporazuma.

Skup koji je organizirala Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) okupio je najviše zvaničnike BiH i EU koji će tokom konferencije razmijeniti stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države.

Bit će govora i o  napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović podsjetio je da je SSP potpisan prije devet godina, ali se sedam godina do 1. jula 2015.  čekalo na stupanje na snagu ovog važnog sporazuma, dodajući da je do tog datuma u primjeni bio privremeni sporazum kojim se uređuju pitanja prometa i trgovine BiH i EU.

Na otvaranju konferencije okupljenima se obratio i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović ocijenivši da je napravljen napredak od stupanja na snagu SSP-a, dodajući da je osim članstva BiH u NATO-u, članstvo u EU, osnovni vanjskopolitički cilj zemlje.

Istaknuo je da će se nakon članstva u EU u BiH postići politički i ekonomski razvoj, a također postići će se stabilnost koja je od izuzetnog značaja za regiju zapadnog Balkana.

Uime suorganizatora konferencije okupljenima se obratio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark koji je važnim događajem za BiH nazvao i predaju aplikacije za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije