Članica NO Razvojne banke FBiH uvjetovala ostavku imenovanjem za člana Uprave

Radiosarajevo.ba
Članica NO Razvojne banke FBiH uvjetovala ostavku imenovanjem za člana Uprave
Iz Transparency International u BIH tvrde da su od Razvojne banke FBiH dobili potvrdu da je Mersiha Slipičević podnijela ostavku na mjesto članice Nadzornog odbora kako bi isti dan bila imenovana za v.d. izvršnog direktora ove banke.

U pismu upućenom medijima u kojem se ovaj slučaj elaborira, priložen je i akt ostavke Slipičević.

"NO Razvojne banke je 15. februara 2017. od Vlade FBiH tražio saglasnost za imenovanje Mersihe Slipičević za v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima, u vrijeme kada je ona bila članica NO, uz napomenu da je po ovom pitanju bila izuzeta od glasanja na sjednici. Vlada je saglasnost dala, a istog dana kada je imenovana za v. d. izvršnog direktora, Slipičević podnosi uvjetnu pismenu ostavku na mjesto članice NO. U ostavci se navodi kako ova ostavka ostaje na pravnoj snazi jedino ako na 64. Vanrednoj sjednici NO, zakazanoj za 22. februara 2017. g. bude imenovana na mjesto vršioca dužnosti Izvršnog direktora, kao članica Uprave", navodi se u pismu.

Slipičević je na ovaj način, kako kažu u TI BIH, bila u sukobu interesa jer je mogla utjecati ne samo na sopstveno imenovanje, već i na uvjete rada, kao što su plata i druga prava vezana za njenu novu poziciju jer se materijalna prava izvršnih direktora ugovaraju uz prethodno odobrenje NO.

"Osim toga, Razvojna banka FBiH već više od dvije godine nema izvršne direktore i već dva puta su poništeni javni konkursi za ova mjesta, da bi se na kraju zloupotrijebila Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, koja predviđa da se samo izuzetno mogu imenovati vršioci dužnosti direktora dok se okonča konkursna procedura", kažu u TI BiH.

Ovakvo sporno imenovanje, navode, predstavlja ogroman rizik za poslovanje ove banke jer se pod sumnjivim okolnostima i na sporan način u jednom licu preklapaju nadležnosti i ovlašćenja nadzornog organa i organa uprave. TI BiH je zbog toga od Agencije za bankarstvo FBiH tražio da iskoristi svoja nadzorna ovlaštenja nad poslovanjem Razvojne banke i izda nalog za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije