Izbori u Mostaru su u decembru: Vlado Rogić bio protiv odluke - zbog katolika

B. Turković
Izbori u Mostaru su u decembru: Vlado Rogić bio protiv odluke - zbog katolika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlado Rogić

Izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra, odlučeno je danas na sjednici Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je na pressu, nakon sjednice, podsjetio na problematiku i da izbori za Gradsko vijeće godinama unazad nisu mogli biti raspisani - da budemo precizni, 12 godina.

Uporište u odluci da sada budu raspisani, kako je istaknuo, našli su u presudi Evropakog suda za ljudska prava u predmetu Baralija. Kazao je da nije postojao pravni osnov da izbori budu održani 15. novembra, kao u ostatku BiH.

Kako je rekao, danas je 150 dana do datuma izbora, odnosno krajnji rok za raspisivanje izbora.

U sastav GV Mostara birat će se 35 vijećnika, a svaki birač dobit će po dva listića, za gradsku izbornu jedinicu i one na nižem nivou.

Pravo glasa ima nešto više od 100.000 Mostaraca.

Bakalar je objasnio i sve procedure i rokove vezane za izbore, a koji se mogu pronaći na stranici CIK-a. Izborna kampanja za izbore u Mostaru počinje 20. novembra.

Da li ćemo naći novac?

On je naglasio da za provedbu izbora u BiH još nisu osigurana sredstva, jer budžet nije u konačnici usvojen. Jučer je Vijeću ministara upućen dopis u kojem se apeluje da se ovo pitanje riješi što prije. Krajnji rok za osiguranje novca je kraj ovog mjeseca, kako bi se odštampali glasački listići, odnosno provele sve druge neophodne aktivnosti.

S konferencije za novinare  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Željko Bakalar 

Ipak, kazao je da je nadljudskim naporima zaposlenih u CIK-u do sada urađeno sve što je bilo planirano do ovoga.

"Minut je do dvanaest, sve mogućnosti su iscrpljene, rekao je Bakalar.

U suprotnom, kazao je da se može očekivati odluka o "obustavljanju aktivnosti". Ipak, izrazio je nadu da do toga neće doći i da će novac do kraja jula biti osiguran.

Bakalar je dodao da ima informaciju da je na današnjem dnevnom redu Vijeća ministara prijedlog zaključka Predstavničkog doma kojim se traži novac za osiguranje izbora. Šta će se dalje dešavati, ipak nije mogao spekulirati, ali je podsjetio da iz Vijeća ministara nisu dobili zvaničan odgovor na inicijativu koju su im uputili.

Komentirajući navode Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara, da se novac za izbore može osigurati i mimo zakona o budžetu, Bakalar nije mogao konkretno reći kako, na koji način, ali je kazao da to budi nadu. I u tom slučaju podsjetio na rokove i istek vremena.

A, katolici?

Vlado Rogić, član CIK-a bio je protiv odluke da se izboru održe 20. decembra. Kazao je da je to kršenje vjerskih prava katolika, jer se radi o datumu tri dana prije vjerskih blagdana, te stoga smatra da je odluka nelegalna... 

Požalio se da će oni koji budu angažirani na izborima biti "otrgnuti od porodica", da će se raditi u "blagdanskom ozračju..."

Rekao je da su o ovome tražili i mišljenje crkvenih zavničnika, te da su i oni dali mišljenje na ovome fonu. Stava je da pomjeranje izbora 10-15, mjesec dana "ne bi ništa izgubili".

Ovu odluku je slikovito objasnio: "Kao Luka Modrić kada je dobio nagradu za najbojjeg igrača, a nije dobio šta je htio... ili kada bi Ivan Meštrović napravio skulpturu, a bude otkinuta ruka, noga.."

Upitan da li su važniji zakon ili vjerski blagdani, kazao je da ne treba "miješati kruške i jabuke". Podcrtao da je nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora, jer će se kršiti prava na Božić.

Upitan šta je njegov prijedlog, on je rekao da bi radije skratio rokove i da izbori u Mostaru budu 15. novembra, kao i ostatku BiH. Na konstataciju da nema novca ni za izbore u ostatku BiH, on je konstatirao da "ništa nije gotovo dok nije gotovo".

Uslijedile su polemike o ovom pitanju. 

Željko Bakalr rekao je da dijeli dio briga kolege Rogića što u Mostaru neće biti izbori istog dana kao u ostatku BiH. Ipak, rekao je da je u odgovoru Mostarsko-duvanjske biskupije koji su tražili eksplicitno rečeno da 20. decembar nije veliki vjerski praznik.

Naime, zakon nalaže da izbori ne mogu biti na dan velikog vjerskog praznika. Objasnio je da ostalo, postizborni proces ne spada u ovu zakonsku odredbu, odnosno nema zakonske smetnje s tog stanovišta.

I član CIK-a Suad Arnautović odbacio je Rogićeve tvrdnje da se radi o kršenju vjerskih prava. I on je naglasio da 20. decembar nije vjerski blagdan, te podsjetio na prethodne predsjedničke izbore u Hrvatskoj, koji su održani 22. decembra.  

S konferencije za novinare  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Suad Arnautović

Podsjetio je da su mnogi Hrvati u BiH tada glasali na tim izborima, da je diljem BiH bilo desetine biračkih mjesta, da to nije predstavljalo problem, iako je bilo riječ o datumu bliže Božiću od onofa za koji su zakazani mostarski izbori.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije