CIK BiH u Sarajevu organizovao simulaciju glasanja uz optičke skenere: Evo šta će se promijeniti

0
AA
CIK BiH u Sarajevu organizovao simulaciju glasanja uz optičke skenere: Evo šta će se promijeniti
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / CIK proveo simulacija izbora

Centralna izborna komisija u petak je u Sarajevu organizovala simulaciju glasanja uz upotrebu optičkih skenera.Cilj ove simulacije je upoznavanje građana s radom skenera kao i načinom glasanja uz upotrebu novih tehnologija.

Građani su mogli vidjeti kako skeneri funkcionišu, odnosno upoznati se s načinom glasanja i stavljanja listića u uređaj koji bi trebao registrovati glas.

Centralna izborna komisija preuzela je 9. septembra 174 optička skenera u sklopu implementacije pilot projekta podržanog od USAID-a BiH. Ukupna vrijednost preuzete opreme je oko pola miliona dolara.

Pod lupom: 71 posto građana BiH sumnja u poštenje izbora, većina vidi rješenje u novim tehnologijama

Pod lupom: 71 posto građana BiH sumnja u poštenje izbora, većina vidi rješenje u novim tehnologijama

Tihana Bartulac Blanc, direktorica USAID-ovog programa podrške izbornom integritetu u Bosni i Hercegovini, kazala je da je glasanje uz upotrebu optičkih skenera praktično identično glasanju na redovnim biračkim mjestima.

"Samo povrh glasačke kutije, imate skener i u njega ubacite glasački listić. Tako da nema puno ni interakcije sa glasačkim kutijom. Ili vam skener kaže da je vaš glasački listić skeniran ili u slučajevima, ako ste donijeli glasački listić od negdje drugdje ili ste ga oštetili ili označili na način da ga ne može prihvati, će vam reći da listić nije skeniran i u tom slučaju možete dobiti zamjenski glasački listić", pojasnila je Bartulac Blanc.

Dodala je da bi se pilot projekat, ukoliko ne bude značajnih problema, mogao proširiti i na opšte izbore 2026. godine.

"U ovom trenutku to je pilot, ne možemo reći sa sigurnošću, moramo vidjeti što će donijeti pilot, kako će građani Bosne i Hercegovine reagirati, kako će tehnologija iznijeti sve to, hoće li biti problema o kojima razgovaramo ili će sve biti onako kao što smo planirali", kazala je.

Ovaj pilot projekat predstavlja ključnu komponentu aktivnosti USAID-a "Podrška izbornom integritetu" i biće implementiran na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Cilj projekta je unaprijediti izborni integritet i transparentnost rezultata, te izbornog procesa.

Selma Zunđa, predsjednica Općinske izborne komisije Vogošća, kazala je da će u svih 48 biračkih mjesta u toj općini biti optički skeneri.

Nedavno je u toj općini održana simulacija izbornog dana koja je, kako je ocijenila, uspješno prošla.

"Mi smo zadovoljni načinom na koji radi skener i načinom na koji ćemo izvršiti utvrđivanje tog izbornog rezultata i prenos transmisije. Vrlo je lagano. Birač dođe, a na biračkom mjestu će se izvršiti identifikacija. Odlazi do člana Biračkog odbora koji će raditi na izdavanju glasačkih listića. U ovom slučaju lokalni su izbori pa ćemo imati dva glasačka listića za nivo načelnika i nivo Općinskog vijeća. Pored toga će dobiti zaštitni folder, odnosno fasciklu, gdje se treba zaštititi tajnost glasanja. Birač potom odlazi iza paravana da izvrši glasanje", kazala je Zunđa i dodala da nakon glasanja birač će svoj glas ubaciti u skener na obradu i on završava u glasačkoj kutiji.

Smatra da će se primjenom ove tehnologije smanjiti broj oštećenih glasačkih listića, a ujedno i nevažećih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije