Christiana Schmidta pitali da li misli da će biti rata u BiH - ovo je njegov odgovor

13
Radiosarajevo.ba
Christiana Schmidta pitali da li misli da će biti rata u BiH - ovo je njegov odgovor
PrtScr/Al Jazeera / Intervju Christiana Schmidta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt smatra kako je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju te da je o tome govorio u svom izvještaju generalnom sekretaru i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore", rekao je Schmidt za Al Jazeeru.

Na pitanje zašto su Rusija i Kina odbile njegovo obraćanje pred Vijećem sigurnosti, odgovorio je: "To biste trebali pitati njih. Ako su htjeli samo zaustaviti da izvještaj izađe u javnost, nisu uspjeli. Nikada nisam doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima."

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Dalje je dodao da nije ovlašten komentirati namjere Ruske Federacije: "To nije povezano s BiH ili stanjem u entitetima, naročito u RS-u. Ali, o tome bismo trebali razmišljati u kontekstu šire međunarodne krize. 

O najavama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, vezanih za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, ali i "uspostavi entitetske vojske", Schmidt je rekao kako se radi o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju.

"Ali, taktiku je moguće jednostavno promjeniti i usmjeriti u pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Daytonskom sporazumu. Ali, dio čelnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba.

U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali poduzeti nešto."

Nakon toga je voditelj Al Jazeere precizno detektirao kako su pojedine izjave Dodika i njegovih saradnika 'crno-bijele' i ne mogu biti pogrešno shvaćene.

Schmidt je to prihvatio pa rekao kako mu je žao što vidi šta se dešava s Bošnjacima, te da ne shvaća kako se i 26 godina poslije "preispituje tuga za žrtvama".

"Naglasio bih da moramo biti razumni i kazati da spomen zaslužuju sve žrtve, bez ozbira na njihovu etničku pripadnost. Jučer sam s gradonačelnicom Sarajeva posjetio spomen-obilježje na kojem su uklesana imena Srba. Navodno ih je ubila grupa vojnika koja je pripadala Armiji BiH. O tome moramo raspravljati i razgovarati. Ne brine me samo neusaglašenost u osudi ratnih zločinaca nego i to što rasprava na ovu temu pokazuje da nije ostvaren nikakav napredak ni u radu ni u promišljanju."

"Ne vidim opasnost od rata. Na nama je da spriječimo daljnji razvoj takve situacije", rekao je, ozmeđu ostalog, visoki predstavnik u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije