Čengić, Zuko i Šahmanija o mogućem povećanju invalidnina u FBiH

1
Radiosarajevo.ba
Čengić, Zuko i Šahmanija o mogućem povećanju invalidnina u FBiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić

Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić zajedno sa Fikretom Zuko Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom KS i Almirom Šahmanija Predsjednik Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH održao je press konferenciju na temu povećanja invalidnina u ovom bh. entitetu.

Zastupnik Čengić je u parlamentarnu proceduru dostavio amandman na Budžet FBiH kojim se predlaže povećanje ove stavke za 41 milion KM što bi bilo dovoljno za povećanje invalidnina od 1. jula, te je istakao da će nakon pojedinačnog glasanja o amandmanu dostaviti prijedlog izmjena i dopuna zakona u zavisnosti od ishoda glasanja.

"Od 2009. godine imamo veću minimalnu platu, veću prosječnu platu, veće penzije, veće troskove administracije, veće budžete, samo invalidnine su ostale iste, jer je Parlament 2016. godine umjesto osnovice 80 posto minimalne plate upisao nominalni iznos u KM i tako zaledio invalidnine" naglasio je Čengić.

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Regionalna inspekcija izdala upozorenje: U ovim automobilima uočeni su problemi, javite se trgovcu!

Također je napomenuo da je budžet FBiH povećan ove godine, ali sredstva umjesto za obaveze FBiH su planirana da se vrate kantonima iako su i kantonalni budžeti povećani.

Povećanje invalidnina se može finansirati od 200 miliona KM koja su ostala neraspoređena za federalne obaveze i planirana biti donirana kantonima.

"Osobe sa invaliditetom u FBiH svakim danom imaju sve više problema da obezbjede materijalne i druge pretpostavke za dostojanstven život. Podrška koja dolazi od institucija vlasti najčešće ostaje na verbalnom nivou i ne doprinosi stvarnom poboljšanju njihovog položaja u društvu. To se najbolje može ilustrovati činjenicom da naknade koje primaju sa Federalnog nivoa nisu povečane od 2009 godine.

Svima nam je poznato da su u međuvremenu sva druga primanja kao što su primanja RVI, primanja civilnih žrtava rata, penzije i najniže plate više puta povečavane, što nije slučaj sa primanjima osoba sa tzv. neratnim invaliditetom. Mi u pokretu OSI tražimo da se ovo stanje mijenja, da se naša primanja redovno usklađuju sa troškovima života kao i kod ostalih korisnika te da se osobe sa 60, 70 i 80 posto invaliditeta ponovo uvedu u pravo. Tražimo od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Vlade FBiH da hitno stave u proceduru izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom. Takođe tražimo da se u budžetu FBiH za 2022. godinu planiraju potrebna sredstva za ove namjene", istakao je Zuko.

Ukolilo bi amandman zastupnika Čengića bio usvojen, invalidnine bi bile povećane za 58 posto, odnosno osnovica na nivo od 80% nove minimalne plate od 2022.godine.

"Mi u Vijeću organizacija osoba sa invaliditetom FBiH svakodnevno imamo jako puno poziva od strane osoba sa invaliditetom iz cijele Federacije BiH, koji od nas traže da se pokrene inicijativa za povećanje invalidnina, i na taj način ublaži nepravda koje Federalne institucije vlasti čine prema osobama sa invaliditetom. Govore nam da većina od njih nemaju ni najosnovnije uslove za dostojanstven život, teško obezbijeđuju sredstva za puko preživljavanje a o njihovom uključivanju u društvene tokove i inkluziju skoro se nemože ni govoriti. Nemaju potrebna ortopedska pomagala, a nije teško zaključiti da za 274,00 KM kad se radi o osobama koja koriste kolica nemogu obezbijediti svakodnevnu podršku od strane druge osobe", naglsaila je Šahmanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije