Čengić o zakonima o porezu na dohodak i doprinose: Ne zna se ko pije, a ko plaća

13
Radiosarajevo.ba
Čengić o zakonima o porezu na dohodak i doprinose: Ne zna se ko pije, a ko plaća
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić i Irfan Čengić

Predloženi zakoni o doprinosima, odnosno porezu na dohodak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izazvao je ovih dana dosta polemika među opozicijom, građanima, radnicima, poslodavcima...

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, barem kada je u pitanju novembar mjesec.

Razlog leži u činjenici da njegovi predlagači (opet) smatraju kako neće imati dovoljno 'ruku' za usvajanje.

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Slovenci uputili radikalan zahtjev zbog turista koji će ići preko Hrvatske: ‘Ovo traže prvi put'

Oko čega se, zapravo, vodi polemika kada su u pitanu zakoni koji su dio ključne Reformske agende? U najkraćim crtama - Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem smatra da će pogoditi samo one sa najvećim primanjima, odnosno da će se otvoriti više radnih mjesta i stvoriti uslovi za povećanje plata. S druge strane, opozicija smatra da radnici neće imati veća primanja nakon reforme te da Federalna vlada velikom akrobatikom ponovo prioritetom proglašava budžetske prihode.

O svemu smo razgovarali sa poslanikom SDP-a u Parlamentu FBiH Irfanom Čengićem.

"Ovi zakoni se više od dvije godine vuku po ladicama Parlamenta i imali su desetine i desetine amandmana, pa čak i Vlada FBiH je davala amandmane na vlastiti zakon. Koliko se ne zna ko pije a ko plaća u Vladi FBiH, prvo su odbili moj amandman u vezi dohotka sportista, a onda su u najnoviji prijedlog zakona uvrstili taj moj amandman", započinje Čengić razgovor za Radiosarajevo.ba.

Dalje govori o tome koliko dugo se odgađa sjednica na kojoj bi se trebalo glasati o ovim zakonima.

"Redovna 6. sjednica na kojoj su se trebali razmatrati ovi zakoni zajedno sa Zakonom o doprinosima nikada nije održana, a pokušali su usvojiti ove zakone i prošle godine pa kada su vidjeli da nemaju podršku parlamentaraca za nakaradna rješenja onda su povukli zakon pa ga ponovo dostavili u parlamentarnu proceduru", priča Čengić.

Bez saradnje s opozicijom

Ono što opoziciji smeta je činjenica da ne učestvuje u izradi ovih zakona. Što se tiče SDP-a, Čengić poručuje da je to i zakon o minimalnoj plati uslov da se podrže pomenuti zakoni.

"Prililom izrade zakona Vlada odbija amandmane SDP-a te nema nikakvu saradnju sa opozicijom da dođemo zajedno do najboljeg rješenja, a primjetno je da nemaju saradnju ni unutar koalicije po ovim pitanjima. Stav SDP-a je jasan i više puta artikulisan da nećemo podržati nove zakone o porezu na dohodak i doprinose bez zakona o minimalnoj plati i uključivanju opozicije u ovaj proces".

"Ulazak toplog obroka i drugi naknada u oporezivanje bez obzira na smanjenje stopa doprinosa stvoriti će veći trošak za poslodavce kojima sada radnici imaju primanja do 800KM a upitno je da li će radnici uopšte imati veća primanja nakon reforme", dodaje poslanik SDP-a.

Kaže da Vlada FBiH "kojoj nije usvojen izvještaj o radu nema legitimitet da predlaže ove zakone na ovakav način."

"Ovaj zakon ide u oporezivanje i stipendija iznad 300KM mjesečno, volontiranja, tiče se i nasljedstva, u jednom dijelu uvodi veću stopu poreza na dohodak. Ne žele sporvesti progresivno oporezivanje manjim porezima za manje dohotke a većim za veće što je posljednja politička želja Alije Izetbegovića, što pokazuje da Vlada koju vodi SDA nema nikakve veze sa temeljima SDA u ovoj oblasti. Ne trebam napominjati da je progresivno oporezivanje prisutno u zemljama EU", kaže Čengić.

Ostale zamjerke na zakone 

"Neke stvari nisu dobro obrazložene, kao oporezivanje otpremnina radnika koje su preko tri prosječne plate, oporeznje socijalnih naknada penzionerima većim od 85 KM mjesečno, čak se oporezuje smrt i bolest jer u slučaju smrti zaposlenog, člana njegove porodice ili penzionisanog radnika, bolesti zaposlenog oporezuju se naknade preko tri prosječne plate, dakle destimulišu se poslodavci da vode računa o svojim radnicima. Ovim prijedlogom se oporezuje dohodak preko tri prosječne plate za tešku invalidnos, naknada posljedica nesreće po osnovu sudske odluke iznad pet prosječnih plata".

Zakoni su, kaže Čengić, izuzetno nepovoljni za 'freelancere'.

"Mislim da ovim zakonom situacija za njih je još nepovoljnija. Stope poreza za Ugovore o djelu, što je usluga iz Zakona o obligacionim odnosima a ne radni odnos, će biti povećane. Vlada također nije prihvatila amadman da se poveća neoporezivi dio dohotka jer su ukinute olakšice za djecu", zaključio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije