CCI: Nedopustivo da institucije države budu zarobljene stranačkim sukobima

Radiosarajevo.ba
CCI: Nedopustivo da institucije države budu zarobljene stranačkim sukobima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vijeća ministara BiH
Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su održali press konferenciju na kojoj su predstavljeni izvještaji o monitoringu rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH za period od januara do marta ove godine.

"Prvi dio 2018. godine u BiH obilježili su izbjeglički talas, koji je po prvi put u ozbiljnoj mjeri 'pogodio' i našu zemlju, dočekavši našu vlast, očekivano, nespremnu, te politički sukobi oko Izbornog zakona i krajnje neodgovorno
ponašanje naših političara u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku. Sva tri slučaja ukazuju na kompleksnost odnosa u državi i probleme koja ona ima u svom funkcionisanju. I na političke sukobe koji u potpunosti relativiziraju podjelu na vlast i opoziciju te na opsjednutost aktera na političkoj sceni stranačkim i ličnim interesima", navode iz CCI.

Kako su istakli, Vijeće ministara je u prvom ovogodišnjem kvartalu imalo najniži intenzitet rada od početka aktuelnog mandata: "Održano je svega 11 redovnih sjednica. U svakom mjesecu jedna sedmica je prošla bez održane sjednice, iako Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH, propisuje da se sjednice Vijeća
održavaju najmanje jednom sedmično."

Slično je i kada je riječ o produktivnosti - od 345 mjera, koliko je Vijeće ministara razmotrilo u ovom periodu, u aktuelnom mandatu samo je u četiri navrata postizan lošiji kvartalni rezultat. Posebno zabrinjava niska realizacija zakona - realizirano je tek tri posto od planiranog, pa se u drugi kvartal ušlo sa čak 31 nerealiziranim zakonom iz Programa rada za 2018. godinu. Isto je i kada je u pitanju realizacija strategija, a zbog svega su zakočeni reformski procesi u zemlji i naš evropski put, a sve vodi i ka kršenju obaveza koje imamo prema međunarodnim organizacijama.

Od drugih problema, iz CCI-ja su istaknuli: "Nije bilo značajnijih pomaka u realizaciji mjera iz akcionog plana reformske agende na državnom nivou; Problemi u koordinaciji različitih nivoa vlasti, opstrukcije motivisane uskostranačkim interesima te sporost prilikom usaglašavanja odluka kroz tzv. 'mehanizam koordinacije'; Stalni politički sukobi unutar i između stranaka vladajuće koalicije."

Kada je riječ o Parlamentu, ponovo je do izražaja došao problem nepovoljnog odnosa usvojenih i odbijenih zakona, po kojem je naša državna skupština specifična u regiji: U prvom kvartalu 2018. godine usvojena su svega tri zakona, a
odbijeno ih je tri puta više. Kontinuirano se kasni sa usvajanjem orijentacionih planova oba doma.

Iz CCI-ja su poručili i kako je realizacija ukupnih planiranih obaveza oba doma prilično dobra, no realizacija najznačajnijih mjera je izuzetno niska. Podsjetili su i kako se kasnilo sa usvajanjem budžeta institucija BiH, kako pojedine odluke Ustavnog suda BiH godinama čekaju na provođenje:

"Iako je izborna godina, problem sistemske diskriminacije bh. građanki i građana i kršenja domaćih i međunarodnih zakona od strane bh. institucija još nije riješen. CCI insistiraju da je promjenu izbornog zakona, osim u pravcu zadovoljavanja presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH, potrebno voditi u pravcu stvaranja mehanizama za otklanjanje blokada sistema i normalno funkcionisanje političkog života, u skladu sa standardima razvijenih demokratskih društava. A to podrazumijeva, prije svega, uvođenje mogućnosti
raspisivanja vanrednih izbora. Naprosto je nedopustivo da institucije države budu zarobljene stranačkim sukobima, a građani taoci i žrtve svega toga, bez mogućnosti razrješenja te situacije, na normalan, demokratski, legalan način."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije