Bosanka imenovana u komisiju za istragu navoda o zločinima ruskih snaga u Ukrajini

2
Anadolija
Bosanka imenovana u komisiju za istragu navoda o zločinima ruskih snaga u Ukrajini
Foto: AA / Jasminka Džumhur

Ujedinjene nacije (UN) imenovale su tročlanu nezavisnu komisiju za istragu navoda o zločinima Rusije u Ukrajini.

Predsjedatelj Vijeća UN-a za ljudska prava Federico Villegas imenovao je Erika Mosea na poziciju predsjednika komisije. Mose je norveški pravnik koji je obnašao funkcije tužioca Evropskog suda za ljudska prava i predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Kao članovi komisije imenovani su i bosanskohercegovačka pravna stručnjakinja i ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i bivši UN-ov izvjestilac i kolumbijski pravnik Pablo de Greiff.

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

Bećirević: Vanredna sjednica Vijeća sigurnosti ne može ugroziti Rezoluciju o Srebrenici

"Istražna komisija dobila je zadatak da istražuje kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu", navodi se u saopćenju Vijeća UN-a za ljudska prava.

Na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava o Ukrajini, održanoj 4. marta, usvojen je nacrt rezolucije kojom se osuđuju sva navodna kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava tokom ruskog napada na Ukrajinu i koja predviđa osnivanje međunarodne istražne komisije koja će ih istražiti. Rezolucija je usvojena sa 32 glasa za, dva protiv i 13 suzdržanih.

Komisija ima mandat u trajanju od jedne godine, a izvještaj koji sačini u tom periodu će dostaviti Vijeću UN-a za ljudska prava.

Ko je Jasminka Džumhur?

Jasminka Džumhur je Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine, doktorica pravnih nauka, pravna stručnjakinja s položenim pravosudnim ispitom i radnim iskustvom preko 30 godina u oblasti pravosuđa, ljudskih prava i međunarodnih odnosa.

Od 1. januara 2016. godine je članica UN Komiteta za prava radnika migranata i njihovih porodica, a od marta obavlja dužnost potpredsjednice ovog Komiteta. U periodu 2010-2015. godine, obavljala je dužnost članice UN Radne grupe za prisilne i nedobrovljne nestanke, kao prva žena koja je izabrana u ovo tijelo, a koje je uspostavljeno 1980 godine. U periodu 2014-2015. godine bila je na funkciji potpredsjednice UN Radne grupe za prisilne i nedobrovljne nestanke. U toku mandata bila je u misijama u Istočnom Timoru, Meksiku, Čileu, Španiji, te u državama Balkana. U cilju osiguranja praktične primjene UN Deklaracije o prisilnim nestancima učestovala u je izradi Generalnog komentara o prisilnim nestancima i ženama.

Prije imenovanja na poziciju Ombudsmenke za ljudska prava, u prvom mandatu, 2008. godine, bila je 12 godina na poziciji sutkinje i predsjednice Općinskog suda za prekršaje u Zenici, te više od šest godina u Visokom komesarijatu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, gdje je od marta 2006. godine, sve do zatvaranja Ureda UN OHCHR u BiH, u junu 2007. godine bila vršiteljica dužnosti šefa Ureda OHCHR za BiH. U periodu 2007-2008 godina, u Međunardonoj komisiji za nestala lica (ICMP) obavljala je dužnost kooridnatorice Regionalnog programa za pravdu i civilno društvo Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije