Uspješna borba za Doljanku: Poništena građevinska dozvola ali...

1
Radiosarajevo.ba
Uspješna borba za Doljanku: Poništena građevinska dozvola ali...
FOTO: Facebook / Borba za Doljanku

Borba za Doljanku traje više od dvije godine, danas je poništena građevinska dozvola za izgradnju male hidroelektrane "Zlate" na rijeci Doljanci, općina Jablanica. 

Ovu vijest objavila je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine na svojoj Facebook stranici. 

"Kantonalni sud u Mostaru poništio je građevinsku dozvolu za malu hidroelektranu "Zlate" na rijeci Doljanci (Općina Jablanica) i predmet vratio prvostepenom organu na ponovni postupak", ističu iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. 

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

Podsjećamo, ranije je Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolinsku dozvolu za ovu malu hidroelektranu, koja je u vlasništvu kompanije Eko-vat d.o.o. Jablanica, na čijem je čelu proslavljeni košarkaš Mirza Teletović.

"Međutim, ovaj ekocidni objekat i dalje radi, bez važećih dozvola, dok nadležne institucije šute. Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine čestita Dženanu, Nazi, Ameli i ostatku ekipe na još jednoj pravnoj pobjedi i istrajnoti i odlučnosti u borbi u kojoj pokazuju da je uspjeh moguć i onda kada vam niko ne daje bilo kakvu šansu. Idemo dalje!", poručili su iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH. 

Razlozi zbog kojih se mještani protive gradnji MHE na rijeci Doljanki su: uništavanje jedine preostale tekuće rijeke kroz grad Jablanicu; uništavanje jedinstvenog ekosistema predviđenog zaštićenog područja Čvrsnice i Prenja; uništavanje rijeke koja je prirodno mrijestilište ribe glavatice (Salmo marmoratus); uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam.

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 m. Pravi je prirodni biser smješten na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka.Teče kroz krečnjački kanjon koji je stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke "glavatica" i mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije