BiH radi na novoj strategiji za borbu protiv trgovine ljudima

0
AA
BiH radi na novoj strategiji za borbu protiv trgovine ljudima
Foto: Granična policija BiH / Migranti / Ilustracija

U Sarajevu je predstavljena evaluacija provedbe Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023 prije izrade nove strategije za naredni četvorogodišnji period.

U sklopu programa održan je i prvi sastanak radne grupe za izradu Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2023-2027. godine.

Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, istakao je da je ovo događaj kojim počinju aktivnosti na razvijanju nove strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv trgovine ljudima.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Naša trenutna strategija ističe krajem ove godine i krajnje je vrijeme da odmah po završetku ljeta krenemo u aktivnosti na izradi nove strategije. Planirao je da strategija bude izgrađena od kraja decembra ove godine. Kao i svaki strateški dokument, treba da se bazira na evaluaciji učinaka prethodne strategije i njene provedbe, i zato smo zahvaljujući američkoj vladi, odnosno Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) u BiH proveli evaluaciju implementacije prethodne strategije kao prvi korak u razvijanju nove strategije", kazao je Rizvo.

Istakao je da je evaluaciju radio nezavisni tim stručnjaka konsultantske kuće CEDES koju je angažovao USAID.

Rizvo je još jednom naglasio značaj suzbijanja trgovine ljudima, dodajući da će na tom putu i dalje imati podršku USAID-a.

"Jedan od mogućih pravaca u kojem bi mogli ubuduće djelovati i u skladu s tim definisati našu strategiju je uključivanje preživjelih žrtava trgovine ljudima u aktivnosti trgovine ljudima na strateškom, političkom i operativnom nivou", rekao je Rizvo.

Dodao je da će raspravljati i o modelu kažnjavanja korisnika usluga žrtava trgovine ljudima.

"Ovo je pravac djelovanja, smanjenje potražnje za žrtvama trgovine ljudima kroz kažnjavanje korisnika usluga, model koji je već odavno razvijen u Evropi i koji koristi sve više evropskih zemalja, a koji se kolokvijalno naziva 'švedski model' jer je u Švedskoj prvi put uveden u praksi", govorio je Rizvo.

Jasmin Bešić, direktor Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, istakao je da američka administracija pridaje veliki značaj borbi protiv trgovine ljudima.

"Kao što znate, američkoj vladi je borba protiv trgovine ljudima vrlo značajan i u Bosni i Hercegovini. U okviru toga je i izrada evaluacije i nove strategije također značajna. Američka vlada izdvaja također značajna sredstva kroz finansiranje grantova nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini i u oblasti borbe protiv trgovine ljudima", rekao je Bešić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), njemačke razvojne agencije GIZ i brojni stručnjaci u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE) evaluaciju i izvještaj o provedbi Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020-2023 uradilo je CEDES iz Sarajeva.

Na osnovu dobijenog nalaza počet će izrada nove strategije iz oblasti suprostavljanja trgovini ljudima za naredni četvorogodišnji period.

Program je održan u organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije