BiH odbila par hiljada vakcina: "Šta će nam kad treba da dobijemo 300.000"

2
Fena
BiH odbila par hiljada vakcina: "Šta će nam kad treba da dobijemo 300.000"
Foto: Fena / Detalj s utakmice

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović zatražio je odgovor zašto Vijeće ministara BiH nije uputilo u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH te Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kako bi se izbjegla bilo kakva zakonska prepreka za direktne nabavke vakcina od proizvođača.

Tokom rasprave na današnjoj sjednici Doma o Informaciji Vijeća ministara BiH o statusu nabavke vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana BiH, zanimalo ga je da li je Agencija za lijekove i medicinska sredstva izmijenila Pravilnik o izdavanju dozvola za stavljanje lijeka u promet, budući da je i to jedna od prepreka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) odgovorio je da je BiH 18. septembra 2020. godine potpisala ugovor s COVAX-om o nabavci 1,23 miliona vakcina i uplatili smo ukupno 12,9 miliona dolara.

"Dobili smo obavještenje 6. januara 2021. godine da će prve doze biti isporučene krajem januara ili početkom februara", rekao je Tegeltija.

Dodao je da su kroz sistem zajedničkih nabavki s Evropskom unijom naručeno još 892.000 vakcina, kao i da je on s entitetskim premijerima dogovorio da počnu pregovore o nabavci vakcina ruskih i kineskih proizvođača.

"Održali smo sastanak sa svim nadležnim institucijama poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva i resornih entitetskih institucija na kojem je utvrđen proces nabavke, registracije i distribucije vakcina. Rečeno je da nema potrebe za izmjenama tih zakona"; naglasio je Tegeltija.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snežana Novaković-Bursać kazala je da ni Makedonija ni Crna Gora još nisu počele vakcinaciju, te da se i Evropska unija osjeća prevarenom kada je u pitanju nabavke vakcina.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović upitao je da li je ijedna od vakcina koje trebaju stići u BiH registrirana jer on ima saznanja da to nije slučaj.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) pozvao je predsjedavajućeg Tegeltiju da iskoristi svoj autoritet i nadležnosti i otpočne pregovore o nabavci vakcina s proizvođačima koji imaju odobrenje Evropske agencije za lijekove, te zaključi sporazum koji bi imao snagu međunarodnog ugovora. Dodao je da bi druga opcija bila zaključivanje bilateralnog ugovora sa zemljama koje bi BiH mogle posuditi količine vakcina dovoljne za imunizaciju medicinskih radnika i ugroženih kategorija.

Tegeltija je kazao da takvi bilateralni ugovori nisu mogući, ali kaže da je siguran da će BiH doći do vakcina i izvan sistema COVAX.

"Dvije zemlje iz EU su nam ponudile tri, odnosno pet hiljada vakcina što nismo prihvatili jer se radi o malim količinama u odnosu na 300.000 koje treba da dobijemo do kraja mjeseca"; pojasnio je Tegeltija.

O Informaciji Vijeća ministara BiH o statusu nabavke vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana BiH poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije