BiH i Hrvatska donose rješenje koje će smanjiti gužve na granici

3
Radiosarajevo.ba
BiH i Hrvatska donose rješenje koje će smanjiti gužve na granici
Foto: AA / Ilustracija / Granični prijelaz

Jedna od tačakaa skorašnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH bit će upravo pitanje graničnih prijelaza, i to otvaranje još najmanje jednog uz rješavanje pitanja usklađenosti radnog vremena inspekcija.

Omogućiti otvaranje još jednog graničnog prijelaza s potpunom inspekcijskom kontrolom - tzv. BIP-ovima (fitosanitarna i veterinarska kontrola), kao i usklađivanje radnog vremena Državnog inspektorata Republike Hrvatske u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe s radnim vremenom Inspektorata BiH - dva su ključna preduvjeta kako bi se ovoga ljeta izbjegla duža zadržavanja prometa roba iz BiH, piše Večernji list BiH.

U mjesecima koji donose toplije vrijeme pitanje održavanja i poboljšanja protočnosti teretnih vozila s lako kvarljivom robom, koju čine uglavnom svježi poljoprivredni proizvodi, od strateškog je značaja za veliki dio poljoprivrednih proizvođača iz BiH, a koji trenutačno na raspolaganju imaju tek dva prijelaza opremljena fitosanitarnom i veterinarskim nadzorom (Gradiška i Bijača).

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

No, čini se kako uskoro dolaze bolje vijesti koje će omogućiti ubrzanje procedure uz manja zadržavanja te u konačnici bržu isporuku na ciljana tržišta.

Naime, jedna od tačaka skorašnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, koja bi trebala biti održana u Zagrebu, bit će upravo pitanje graničnih prijelaza između dvije susjedne zemalje, i to otvaranje još najmanje jednog uz rješavanje pitanja usklađenosti radnog vremena inspekcija.

Važne vijesti: Zbog poplava zatvoreno više graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini

Važne vijesti: Zbog poplava zatvoreno više graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini

Oko ovoga pitanja, podsjećamo, bilo je mnogo govora tijekom nedavnog sastanka koji je ministar prometa i veza BiH Edin Forto imao u Zagrebu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, a kojem je prisustvovao i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Upravo je Vanjskotrgovinska komora BiH bila najaktivniji zagovornik rješavanja ovog pitanja u svrhu direktne pomoći domaćoj privredi koje je izvozno orijentirano. Tom prilikom pokazano je veliko razumijevanje Vlade Republike Hrvatske te je najavljeno kako će Granični prijelaz Svilaj definitivno biti u kategoriji BIP-ova, potpuno opremljen, a pritom su se predstavnici iz BiH zauzeli i za Granični prijelaz Izačić, koji trenutačno ima fitosanitaciju, ali nema veterinarsku kontrolu.

Istodobno, u kontekstu ubrzanja nadzora na granicama, a samim time i bolje protočnosti roba, govorilo se i o usklađivanju radnog vremena Državnog inspektorata Republike Hrvatske u okviru kojeg djeluju veterinarske i fitosanitarne službe s radnim vremenom Inspektorata BiH, a u sezoni bi pritom trebalo omogućiti produljenje radnog vremena inspektora RH.

Na rješavanju svih pitanja vezanih uz granicu aktivno se radi posljednjih mjeseci, pa je tako Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji s Republikom Hrvatskom i Privrednom komorom organizirala ekonomski forum o učincima ulaska Republike Hrvatske u Schengen u cilju pružanja pomoći bh. gospodarstvenicima.

Zahtjevi koji se odnose na ubrzanje protočnosti roba su opravdani ako se pogledaju brojke iz područja vanjske trgovine, a osobito kada govorimo o razmjeni BiH s Republikom Hrvatskom i ostalim članicama Europske unije.

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala zbog neispunjavanja uslova za izvoz

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala zbog neispunjavanja uslova za izvoz

Koliko je Europska unija značajan trgovinski partner BiH, svjedoči i podatak kako je volumen razmjene u prošloj godini iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. BiH je na prostor Europske unije izvezla robe u vrijednosti od 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na godinu prije.

Kada je riječ o trgovinskoj razmjeni s Republikom Hrvatskom, njen volumen je u prošloj godini iznosio osam milijardi KM, što je više za 2,6 milijardi KM ili 48 posto u odnosu na 2021. Iz BiH je u Republiku Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti od 2,6 milijardi KM, što je više za 700 miliona KM, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije