Bh. vojska nabavlja novu opremu: Turske kompanije u posjeti MOBiH

3
Radiosarajevo.ba
Bh. vojska nabavlja novu opremu: Turske kompanije u posjeti MOBiH
Foto: MOBiH / BiH nabavlja vojnu opremu od Turske

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas, 20. aprila 2022, predstavnike kompanija turske odbrambene industrije Roketsan, STM i Havelsan.

Cilj posjete je bio da predstavnici odbrambene industrije Republike Turske steknu uvid i procijene stanje i potrebe OS BiH, u kontekstu potpisivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, a imajući u vidu Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 - 2027. godina.

Ministar odbrane BiH je napomenuo da je Sporazumom o vojno-finansijskoj saradnji dogovorena finansijska pomoć između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske kojim se osigurava 200 miliona turskih lira (45 miliona konvertibilnih maraka) za MO i OS BiH, i taj novac će biti iskorišten za nabavljanje nove opreme od turske odbrambene industrije.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Ministar Podžić je naglasio da mu je drago vidjeti kako prijatelji Bosne i Hercegovine vojno-tehnološki napreduju, te je izrazio nadu nakon aktuelnih dešavanja u Ukrajini, da će Evropa razumjeti da je sigurnost prioritet broj jedan.

Na sastanku je, pored predstavnika kompanija, prisustvovao i vojni ataše Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar koji se zahvalio na prijemu te dodao da će ovi vidovi saradnje biti još jedan most spajanja između dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Ministarstva.

Čim se bave tri kompanije?

Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.S. je veliki turski proizvođač oružja i jedna je od 500 najvećih industrijskih korporacija u Turskoj.

Roketsan je najpoznatiji po svom velikom rasponu vođenih i nevođenih raketa, kao i vođenih projektila kao što su Bora, Atmaca, Cirit, UMTAS i OMTAS. Kompanija također proizvodi podsisteme za rakete Stinger, Rapier i ESSM i jedina su turska kompanija koja je dobila CMMI/ DEV 3 (Capability Maturity Model Integration – for Development) odobrenje za sve svoje procese dizajna i razvoja.

STM je kompanija koja ima tri glavna odjela: inženjering, tehnologiju i savjetovanje. Djeluje u područjima vojnih pomorskih platformi, kibernetičke sigurnosti, autonomnih sistema, radarskih sistema, satelitskih tehnologija, sistema komande i upravljanja, certificiranja i savjetovanja.

STM-ovi glavni projekti uključuju: Projekt MILGEM: fregata klase Istanbul, korveta klase Ada, podmornica klase Reis, TAI/AgustaWestland T129 ATAK helikopter – sistem podrške misiji, glavni borbeni tenk ALTAY – sistem komande, upravljanja, komunikacija i informacija, modernizacija podmornica pakistanske mornarice Agosta 90B, izrada turskih elektroničkih osobnih iskaznica, proizvodnja drona s rotirajućim krilima STM Kargu...

HAVELSAN je turska kompanija za softver i sisteme koja je prisutna u odbrambenom i IT sektoru.

Havelsan je uglavnom aktivan u područjima C4ISR, pomorskih borbenih sistema, aplikacija e-uprave, izviđačkog nadzora i obavještajnih sistema, sistema simulacije i obuke, sistema domovinske sigurnosti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije