BH novinari: Hitno zaustaviti nasilje policije nad novinarima u Banjoj Luci

4
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Hitno zaustaviti nasilje policije nad novinarima u Banjoj Luci
Foto: Prtscr/Twitter / Nikola Morača

Upravni odbor Udruženja BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo.

Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standarda zaštite slobode medija i izražavanja.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

"U prisustvu tužiteljice Gordane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije 'ko mu je dao podake' o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog. Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako 'dobrovoljno' policiji ustupa vlastiti telefon", navode iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara je, kako ističu, užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje istitucinalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija.

"Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrspkaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji. Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivali efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa", istakli su iz Udruženja BH novinari.

Novinar iz BiH odbio policiji otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu telefon

Novinar iz BiH odbio policiji otkriti izvor pa postao osumnjičeni, oduzet mu telefon

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori veoma dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubojstva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema.

"Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi stvorili „pogodno okruženje“ za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta. U kontekstu navedenog, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva, a sve sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj", saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije