! / Bećirović kontra SDP-a: Samo zajednički kandidat u Srebrenici ima šansu

12. 01. 2020. u 10:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 277

Samo zajednički kandidat u Srebrenici ima šansu pobijediti negatore genocida! U Srebrenici se moramo izdignuti iznad uskostranačke logike razmišljanja.

Stav je to delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika Socijaldemokratske partije BiH Denisa Bećirovića, koji je na Facebooku izuzetno detaljno obrazložio razloge zbog čega stranke na ovogodišnjim Lokalnim izborima trebaju imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice. 

Njegov stav, međutim, potpuno je drugačiji od stava stranke iz koje dolazi. Socijaldemokratska partija BiH, kako je to kazao predsjednik Nermin Nikšić "neće biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije" nakon nedavnog potpisivanja zajedničkog dokumenta kojim SDA, SBiH, SBB, DF i PDA najavljuju jedinstven nastup probosanskih stranaka na izborima i djelovanje u Srebrenici. 

Nermin Nikšić  - undefined

Foto: Admir Kuburović: Nermin Nikšić

Srebrenica, kako dalje dodaje, nije pitanje pozicije ili opozicije. To je, kako ja kazao,  "sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bi pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom".

"Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid. Na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici moramo osigurati jedinstven nastup svih političkih stranaka koje priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid. Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. To je sudski potvrđena činjenica koju nikada i niko više neće moći promijeniti. Vrijeme je da sudske presude zažive na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. U Srebrenici moramo ostaviti po strani političke, ideološke i druge razlike koje postoje među političkim strankama", smatra Bećirović. 

Glavna razdjelnica među političkim strankama u Srebrenici, kako dalje dodaje,  ne smije biti ni političke, ni ideološke, ni nacionalne, ni vjerske prirode. Prema njegovim riječima, sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida.

Suštinski, dodaje Bećirović, u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode dok javno djeluju destruktive snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice.

"Zbog negiranja genocida bio sam predlagač Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u kojem sam predlagao zabranu negiranja, poricanja i minimiziranja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Poricanje genocida u literaturi se označava kao „posljednja faza u izvršenju jednog genocida”. Poricatelji genocida imaju za cilj da zadaju posljednji udarac svojim žrtvama – da negiraju, minimiziraju, trivijaliziraju, odobravaju ili opravdavaju zločin i na taj način liše žrtve makar i posthumne istine", naveo je potpredjednik SDP-a. 

Podsjeća da se genocid nad Bošnjacima dogodio u okviru agresije koja je vođena protiv Republike Bosne i Hercegovine, da je srbijanski režim Slobodana Miloševića vodio rat zbog zločinačkog projekta stvaranja velike Srbije te da se, nažalost, od projekta uništenja države Bosne i Hercegovine nije se odustalo do danas.

"Najnoviji primjer koji neskriveno potvrđuje takve namjere su i opasne poruke Miloševićevog sljedbenika Milorada Dodika koji je javno 9. januara 2020. godine poručio: Ne smijemo bježati od integracije sa Srbijom (...) Neka se drugi ljute koliko hoće. Mi imamo pravo na to. (...) Budućnost Republike Srpske je u integriranju sa Srbijom. (...) Republika Srpska je „hrišćanska republika“ (...) koja će jednog dana odlučiti o osamostaljenju (...). Ovakve i slične poruke bile su uvod u nesreću i početkom 90-ih godina XX. stoljeća", navodi Bećirović dalje. 

Podcrtava da ideologija i politika koje su dovele do zločina genocida nad Bošnjacima nisu mrtve.

"One se i dalje kreiraju u najvišim političkim, akademskim, medijskim, obavještajnim i drugim centrima moći. Velikodržavni protagonisti koji prijete da će ponovo krenuti u razaranje nezavisne, suverene, nedjeljive i punopravne članice Ujedinjenih nacija ˗ države Bosne i Hercegovine ne smiju se potcjenjivati. Ne zaboravimo, nisu u pitanju sporadične i spontane izjave nego projekat koji se pokušava provesti planski", stava je Bećirović. 

U narednom periodu, kako kaže, treba očekivati još snažnije političke, medijske i druge udare na sudski i naučno utvrđenu istinu o genocidu nad Bošnjacima. Negiranje međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu je prijetnja novim genocidom.

"Genocid je ponovljiv! Problem genocida je problem cijelog čovječanstva. Shodno tome, i genocid nad Bošnjacima treba posmatrati na evropskom i svjetskom nivou, u okviru međunarodnog prava, Povelje UN-a, Evropske Unije. Priznanje genocida predstavlja temelj pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu, temelj bolje zajedničke budućnosti bosanskohercegovačkog društva i države i temelj evroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine. Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema sigurne budućnosti Bosne i Hercegovine. Budućnost zasnovana na međunarodno utvrđenim činjenicama o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema ozbiljne alternative. Istina ne može pobijediti sama. Za nju se trebamo boriti, zaključio je Bećirović. 

NEMA KOMENTARA