BBC: Amerikanci tražili da se serija Kasandra ponovo emituje u strahu od novog sukoba u BiH?!

3
Radiosarajevo.ba
BBC: Amerikanci tražili da se serija Kasandra ponovo emituje u strahu od novog sukoba u BiH?!
Foto: IMDb / Ko se sjeća serije Kasandra?

Venecuelanska serija Kasandra je na Balkanu bila toliko popularna da su joj se pjevale pjesme, djeca su dobijala njeno ime, ali je utjecala i na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, tvrdi BBC.

Saga o djevojci, koja je kao beba zamijenjena i data siromašnim Romima čergarima da živi u cirkusu, a onda se sa 18 godina vratila u rodni grad gdje je njena milionerska prava porodica i otkrila istinu o sopstvenom porijeklu, zakovala je ljude da pogledaju svih 150 epizoda.

Višegodišnji rat u bivšoj Jugoslaviji je tek bio okončan, ali su politička i društvena previranja i dalje trajala i sukob nije bio rešen.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

"Bilo je to veoma burno vrijeme i zapravo sam otkrio da je ova serija bila poput sedativa za čitavo to područje", kaže za BBC Antonio Paez, zamjenik izvršnog producenta kompanije Coral Pictures. "Bez obzira na to šta su ljudi doživljavali, barem na sat vremena mogli su da se odvoje od surove, okrutne i krvave stvarnosti koju su živjeli da bi uronili u Kasandrinu ljubavnu priču."

Rat, krhki mir i serija

Od ratnih godina do 1997, bosanskohercegovački entitet RS su predvodili zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić, što je ugrožavalo stabilnost. Poslijeratno sjedište RS-a postalo je Banja Luka,  a Karadžić je sopstveno uporište imao na Palama. U to vrijeme, Karadžić je već bio optužen za ratne zločine dok je Biljana Plavšić uživala podršku Amerike.

Sjedište TV kanala SRT (današnji RTRS) bilo je na Palama, kontrolisao ga je Karadžić, koji su (baš kao i danas, op.pr.) preko njega slali poruke protiv mirovnih snaga NATO-a i širili negativnu propagandu o Americi, Europi i Dejtonskom sporazumu. A onda su jednog dana u avgustu 1997. pristalice Biljane Plavšić preuzele kontrolu nad predajnicima SRT-a u Banjoj Luci i prekinule signal.

Kada je ponovo počelo emitovanje programa, ovaj put od kontrolom Plavšić, više nije bilo Pala u igri. Međutim, piše BBC, vrlo brzo je iskrsao problem – nije bilo ni epizoda Kasandre koje je publika željno iščekivala.

Ovo je, prema istom izvoru, jako zabrinulo američku Vladu.

Američka intervencija

State Department je u vrijeme američkog Billa Clintona strahovao da bi prekid emitovanja omiljene sapunice mogao da izazove nezadovoljstvo, pa čak i unutrašnje sukobe koji bi ugrozili vladu Biljane Plavšić u RS-u.

Pa je tako producenta Paeza pozvao zvaničnik State Departmenta.

"Sekretarica mi je rekla da me zove neko iz američkog State Departmenta. 'Molim?'“, pitao ju je Paez u nevjerici. "Počeo sam da pričam s tipom koji mi je rekao: 'Slušaj, ne mogu da ti kažem trenutno ni moje ime. Prodali ste seriju jednom javnom servisu. Prekinuto je prikazivanje, a mi želimo da je zadržimo u etru. Situacija se zaoštrila, pa nam je potrebna vaša pomoć da nastavimo s emitovanjem'."

Paez je pokušao u više navrata da pozove urednike televizije i konačno došao do direktora.

"Da, i mi želimo seriju nazad, kako nam možete pomoći?", pitao ga je čovek s televizije.

Međutim, Paez je pretražio ugovore kompanije Coral Picture i otkrio da SRT-u nikad nisu prodali prava za emitovanje Kasandre. Zato je ponovo pozvao Banja Luku i rečeno mu je da je kanal sa Pala piratski emitovao epizode sa TV stanice u Beogradu, ali da nisu mogli da ih kupe jer nemaju novca. Paez je zatim pokušao da privoli američki State Department da plati telenovelu, pošto su bili zainteresovani za to da se ponovo emituje.

Ali nije uspio.

Posjeta Balkanu

"Ne, ne može da se zna da mi na bilo koji način učestvujemo u ovom", odgovorio mu je američki zvaničnik.

Na kraju je izvršni direktor kompanije Coral Pictures odlučio da će pokloniti seriju, ako im je toliko važno. Kasandra se vratila u eter, a zbog popularnosti su 1998. Coraima Torres i njene kolege otputovale na Balkan, gdje su ih dočekali kao rok zvijezde, posebno u Sjevernoj Makedoniji. Događaj je prenošen u Bosni i Hercegovini.

Paez se osjeća počastvovano što je njihova serija pomogla i u spašavanju života.

"Nikada nisam čuo da je TV emisija bila toliko popularna da pomogne da se postigne mir, a to je uradila. Zaista je doprinijela miru u regionu", kaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije