Barel nafte 102 dolara, cijene goriva u BiH iste: Pitali smo stručnjaka zašto je tako?

2
A. S.
Barel nafte 102 dolara, cijene goriva u BiH iste: Pitali smo stručnjaka zašto je tako?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / U Sarajevu su i dalje primjetne gužve, a cijena goriva se ne mijenja

Nova srijeda, nova najava skupljeg benzina, nove gužve na benzinskim pumpama. Takva je slika jutros, 16. marta 2022., u Sarajevu.

Ništa se u glavnom gradu Bosne i Hercegoivine posljednjih dana nije promijenilo, iako se cijena barela nafte na američkom tržištu u utorak po prvi put u mjesec dana spustila se ispod 100 američkih dolara (jutros je 102 dolara, op. a.). 

Sve to na krilima vijesti o velikim lockdownima koje uvodi Kina u nekima od svojih velegradova nakon porasta broja zaraženih koronavirusom.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Među trgovcima je briga da će u Kini doći do manje potražnje nadjačala brigu da bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do nestašice energenata pa je cijena zabilježila pad od oko devet posto.

A šta rade distributeri nafte u Sarajevu i ostalim gradovima BiH? Drže iste cijene.

Kako se reporter portal Radiosarajevo.ba jutros uvjerio na određenim pumpama u glavnom gradu naše zemlje cijena litre dizela je već neko vrijeme na pumpama 3,46 KM, a Super 98 3,26 KM.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata 16. marta u Federaciji BiH bio je sljedeći:

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,66 do 3,16KM/litru;
- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 2,71 do 3,46 KM/litru.

Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, kontaktirali smo Almira Bečarevića, stručnjaka za energetiku koji je dao svoju analizu trenutnih dešavanja i projekciju šta Bosnu i Hercegovinu čeka u narednom periodu.

"Kada pogledamo cijene derivata na benzinskim pumpama u BiH, vidimo da su ogromne oscilacije između najniže i najveće cijene. Razlike su i po 65 pfeninga. To je ogromnna razlika imajući u vidu da je orgraničena maloprodajna marža", priča Bečarevića za portal Radiosarajevo.ba.

On tvrdi da mu je posebno interesanto da smo od početka marta kada su počele rasti cijene, imali samo dva dana da je cijena barela preko 130 dolara.

"Po ovom računicama, cijena bilo kojeg naftnog derivata u Bosni i Hercegovini ne bi trebala biti preko tri marke", dodaje Bečarević.

Na našu konstataciju da li neko ima još stare zalihe naftnih derivata, dok ih drugi možda nabavljaju po novim, većim cijenama, Bečarević je rekao: 

"Kratak je period za takvo nešto - nemoguće je".

Ekspert za energetiku je uvjeren da cijene goriva na benzinskim pumpama moraju biti umanjene.

"Vjerujte mi da ima prostora za spuštanje cijena. Imali su veće cijene prije tri dana, sada imaju manje. Na pojedinim pumpama, da ih ne imenujem imali smo litar bezina po 2,75 KM, sada imaju 2,65 KM. Imamo i one pumpe koji prodaju litru dizela po 3,41 KM, što zaista nije realno", dodao je. 

Kaže da će danas s posebnom pažnjom pratiti sjednicu Dom naroda FBiH gdjese očekuje da će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

"Zašto se nije krenulo u jednu brzu analizu, koju naši stručnjaci mogu uraditi za dva, tri dana. Da se napravi skala, da od 2,60 KM do 2,80 KM akciza ostaje ista, a da se preko 3 KM ukine. To je moj prijedlog", dodao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, za portakl Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije