UKC RS / Banjalučki ljekari 1. februara pregledaju Župljanina i Stanišića

23. 01. 2018. u 10:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tim ljekara banjalučkog Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske otputovat će u Haški tribunal kako bi pregledali i utvrdili zadravstveno stanje Stojana Župljanina, koji je imao dva moždana udara, i Miće Stanišića, osuđenih na po 22 godine.

Iz UKC RS-a je saopćeno da tim ljekara putuje nakon što je dobijeno odobrenje Haškog tribunala. Tim predvodi prof. dr. Vlado Đajić, v.d. generalnog direktora UKC RS, a u timu su i prof. dr. Siniša Miljković, specijalsta neurologije, i dr. Nikola Šobot, specijalista kardiologije.

"Termin posjete i pregleda je 1. februar 2018. godine", stoji u saopćenju iz UKC-a RS-a.

Stanišić i Župljanin, dvojica visokih funkcionera vlasti bosanskih Srba, su osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u Bosni i Hercegovini.

Stanišić, ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske, osuđen je za zločine počinjene u 20 opština širom BiH - za progon kao zločin protiv čovječnosti, putem osnovnih krivičnih djela lišavanja života, mučenja, okrutnog postupanja i nehumanih djela, protivpravnog zatočenja u zatočeničkim objektima, stvaranja i održavanja nehumanih uslova života, prisilnog premještanja i deportacije, pljačkanja imovine, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uključujući uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim institucijama i drugim kulturnim dobrima, kao i nametanje i održavanje restriktivnih i diskriminatornih mjera. Također je osuđen za ubistvo i mučenje kao kršenje zakona ili običaja ratovanja. Stanišić je oslobođen krivice za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti.

Župljanin je tokom perioda na koji se odnosi optužnica bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, a od maja do jula 1992. i član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK).

Osuđen je za zločine počinjene u osam općina u BiH -  za progon kao zločin protiv čovječnosti, putem osnovnih krivičnih djela lišavanja života, mučenja, okrutnog postupanja i nehumanih djela, protivpravnog zatočenja u zatočeničkim objektima, stvaranja i održavanja nehumanih uslova života, prisilnog premještanja i deportacije, pljačkanja imovine, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uključujući uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim institucijama i drugim kulturnim dobrima, kao i nametanje i održavanje restriktivnih i diskriminatornih mjera. Takođe je osuđen za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti i ubistvo i mučenje kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

NEMA KOMENTARA