Antifažizam u Mostaru: Obilježena 72. godišnjica oslobođenja grada

Anadolija
Antifažizam u Mostaru: Obilježena 72. godišnjica oslobođenja grada
/ Obilježavamke 72. godišnjice oslobođenja Mostara; Foto: Anadolija
U Mostaru je svečano obilježena 72. godišnjica oslobođenja grada od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) Mostar, dodijeljena je  "Februarska nagrada", nekada značajno priznanje, ove godine je prvi put dodijeljena nakon rata u BiH u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani Narodnog pozorišta u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

"Februarska nagrada" pripala je Radmilu Braci Andriću za višedesetljetnu borbu za bolji Mostar, a Izudinu Pintulu za život posvećen čovjeku i za čovjeka i za dobro grada. Nagrada je posthumno dodijeljena i Predragu Matvejeviću za nesebičnu ljubav prema rodnom gradu, koja je rezultirala buntom protiv njegovih rušitelja i širenjem istine o stradanju Mostara diljem svijeta.

Dodijeljene su i "Februarske plakete": Muji Salčinu za cjeloživotno istraživanje na ideji antifašizma i njegovom prenošenju na mlade generacije, dr. Seadu Mulahasanoviću za spašavanje stotine života, zatim Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru, posthumno Mostarki Marseli Šunjić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je hor "Mostarske kiše".

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić je kazao da je ovogodišnja manifestacija obilježavanja 14. februara i oslobođenja Mostara, uz vraćanje "Februarske nagrade" nakon 25 godina,  od višestrukog značaja.

„Udruženje antifašista i NOR-a se omasovilo. Ima i dosta mladih i pokušavamo napraviti jedan duh da antifašizam nije nešto prigodničarsko. Antifašizam nije polaganje cvijeća povodom nekih značajnih datuma iz Drugog svjetskog rata, nego jedna civilizacijska tekovina svih građana svijeta, a mi smo dio tog svijeta. Zapravo je to nešto što s ponosom treba baštiniti, jer bili smo dio antihitlerovske i antifašističke koalicije i ideja ne može biti talac pojedinačnih loših djela ako su pravljena u bilo kom vremenu i to je neki novi duh koji želimo unijeti“, kazao je Đulić.

Posebice je izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija u gradu na Neretvi okupila antifašiste iz čitave BiH, Slovenije, Dalmacije i drugih dijelova bivše Jugoslavije.

„Pokušavamo poslati snažnu poruku ideje antifašizma i otpora stanju u kojem živimo, otpora onom rušenju koje je jučer doživjelo Partizansko spomen-obilježje i otpora prema porukama koje netko 10. februara 2017. godine ima snage da napiše: 'Fašizam živi' i pored toga stavi fašistička obilježja. Želimo reći da ima i nas“, poručio je Đulić.

Obilježavanje godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu bit će nastavljeno polaganjem cvijeća na mezarju Šehitluci. Potom je na Trgu republike (Musala) najavljeno okupljanje antifašista iz BiH i gostiju iz drugih država, te polaganje cvijeća na spomen-obilježje obješenim ilegalcima Mostara Dragi Palavestri i Alici Rizikalo te na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde. Potom će pristigla izaslanstva položiti cvijeće na Partizanskom groblju u Mostaru, koje su jučer vandali oskrnavili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije