Ambasada SAD: Rusi preko BiH izbacuju novac iz svoje zemlje

2
Radioasrajevo.ba
Ambasada SAD: Rusi preko BiH izbacuju novac iz svoje zemlje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD u BiH

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) koji ukazuju da je Ruska Federacija putem direktnih stranih investicija (DSI) u prvih devet mjeseci 2023. godine unijela u našu zemlju najviše novca – 312 miliona KM, otvaraju brojna pitanja.

Šta je pozadina?

Podsjetimo, Ruska Federacija, koja je od invazije na Ukrajinu pod oštrim međunarodnim sankcijama, u dijelu takozvanog „ostalog kapitala“ za devet mjeseci 2023. godine „investirala“ je u BiH 342 miliona BAM, ali je istovremeno i povukla oko 30,6 miliona kroz „zadržane zarade“. To je razinu „ulaganja“ kumulativno svodi na spomenutih 312 miliona KM.

Šta je pozadina ruskih investicija? Da li je u pitanju izbjegavanje oštrih međunarodnih sankcija preko BiH, iznošenje novca iz zemlje pod  međunarodnom izolacijom, ili stvarni iskazani interes za poslovanje u našoj zemlji, odgovore bi trebali ponuditi organi države BiH koje bi ove procese trebali nadzirati.

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

Kakvo nas vrijeme čeka za 1. maj i dane vikend? Planirajte na vrijeme roštilj, evo kada stiže kiša

U međuvremenu, zatražili smo komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Naime, Sjedinjene Države su u ranijim izvještajima poput onog iz prošle, 2022. godine - izražavali zabrinutost zbog ruskih aktivnosti u BiH, uključujući i finansijski dio. 

Naime, tada je visoki američki dužnosnik tvrdio da je Rusija od 2014. godine tajno dala više od 300 miliona dolara političkim strankama i kandidatima u 24 zemlje svijeta, a među njima i BiH odnosno novac je otišao za financiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika za izbore 2018. godine.

''Ono što je najšokantnije u ovoj studiji je da vidimo prisutnost prikrivenog ruskog financiranja širom svijeta. Upozoravamo te strane stranke i kandidate ako tajno prihvate ruski novac. Imamo priliku razotkriti ih i to ćemo i učiniti'', preneseno je tada.

Bez pozitivnog rezultata

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba u povodu objavljivanja informacija o investicijama u prvih devet mjeseci 2023. godine iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a Sarajevu u subotu, 30. decembra, su naveli da „ovi ograničeni tokovi ruskog kapitala nisu rezultirali onom vrstom pozitivnog, dugoročnog ekonomskog razvoja koji su podsticale zapadne investicije”.

“S obzirom na nedostatak javno dostupnih informacija o tome gdje je uložen ruski novac koji je stigao u BiH 2023. godine, porast bi mogao biti povezan sa željom Rusa da svoj novac izbace iz vlastite zemlje, a ne sa bilo kakvim naporima da se otvore radna mjesta u BiH”, naveli su iz Ambasade SAD.

Prema ocjenama iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, porast dotoka kapitala iz Rusije u BiH tokom prvih devet mjeseci 2023. godine je beznačajan u poređenju sa ukupnim direktnim stranim investicijama (DSI) u BiH u protekle tri decenije.

Oglasila se Američka ambasada u BiH o novim sankcijama za Dodikovu 'ekipu': "Svi koji nastave..."

Oglasila se Američka ambasada u BiH o novim sankcijama za Dodikovu 'ekipu': "Svi koji nastave..."

“Podaci Centralne banke pokazuju da su deset najvećih investitora u BiH članice Evropske unije, saveznici u NATO-u i regionalni partneri, a Rusija daleko zaostaje. Ulaganja iz zemalja članica EU predstavljaju približno 60% ukupnih kumulativnih stranih direktnih investicija u BiH, dok ruska ulaganja čine 2,2%”, naveli su.

Ekonomija BiH povezana sa EU

Statistike trgovine, također, pokazuju da je ekonomija BiH neraskidivo povezana sa Evropom.

Bosna i Hercegovina je od januara do novembra 2023. u zemlje EU izvezla 11,4 milijarde KM, što je 73,1% ukupnog izvoza BiH u ovom periodu. Izvoz u Rusiju u istom periodu iznosio je samo 84,9 miliona KM, odnosno 0,5% ukupnog izvoza BiH. Čak i u Republici Srpskoj zvanična statistika pokazuje da Rusija nije bila među prvih 20 trgovinskih partnera u 2023. Godini”, zaključili su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije