Alarmantna situacija: Gašenje BHRT-a bi ugrozilo put BiH u EU?

9
Radiosarajevo.ba
Alarmantna situacija: Gašenje BHRT-a bi ugrozilo put BiH u EU?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija / BHRT

Stabilno funkcioniranje i opstanak Javnog medijskog servisa u Bosni i Hercegovini i dalje je pod znakom pitanja. Uz egzistenciju radnika, gašenje BHRT-a ugrozilo bi i perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Javni servis BiH jedan je od 14 uvjeta za članstvo. Tim više nužno je hitnо iznalaženje rješenja.

Besmisleno je govoriti o medijskim slobodama u društvu u kojem je javni servis pred gašenjem. Javni servis ne može komercijalno poslovati jer mu zakon nalaže produkciju programa koji je za javni servis neprofitabilan, a čija produkcija jako puno košta.

"Javni servis, u svakoj zemlji, u svakoj evropskoj i svakoj normalnoj zemlji, ima zakonom propisane obaveze i zakonom propisan način opstanka. U ovoj zemlji čini se to je još na dugom štapu i ne vidim zapravo situaciju u kojoj će ovakva politika riješiti ovakvo stanje", kaže Amir Sužanj, novinar na BHRT-u. 

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Rad na zastarjeloj opremi uzrokuje svakodnevni stres novinarima i tehničkim ekipama BHRT-a, a to se neminovno odražava i na zdravlje radnika javnog servisa. Brojni apeli radnika i sindikata BHRT-a prema političarima, da se konačno uspostavi održiv način finansiranja javnog servisa, kako bi se podigli tehnički standardi i radnicima osigurale pristojne plate, do sada nisu polučili pozitivan odgovor.

"Mi radimo za najnižu platu. Svjesni ste svi kakva je situacija, i kod nas i u svijetu, da ta najniža plata ne može da pokrije ni osnovne troškove života a ne još nešto. Većina naših radnika je ili u godinama ili su bolesni baš radi tih uslova rada", govori ton majstor Dženita Fakić. 

"Ja sam jako tužan i razočaran, u političare prije svega, da je Televizija BiH, javni servis, sad u ovakvoj situaciji, da je pred gašenjem. A to je jedino još što je ostalo od države Bosne i Hercegovine. Kad bi se to dogodilo mislim da više ni BiH kao država ne bi postojala", dodaje penzionisani kamerman Hasan Arnautović

"Mi svi znamo kakve sve probleme mi imamo u Bosni i Hercegovini, koje bi također vlasti trebalo da rješavaju, ili bar da ponude neko moguće rješenje, a to se ne dešava. Tako da uvijek nekako gledamo da se ti neki politički dogovori zapravo prije riješe, i da je to vlasti u BiH i na bilo kojem nivou zapravo najvažnije, a da nešto eto od čega odredjen broj ljudi živi i zavisi, ostaje po strani", rekla je Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banja Luka. 

Zašto je BHRT doveden u sadašnju situaciju, odnosno zašto godinama političari ne ispunjavaju tu svoju obavezu da zakonski osiguraju funkcionisanje javnog RTV sistema, prije svega zbog građana i potom i zbog obaveza prema evropskom putu države? Novinar Marko Divković smatra da se odgovor na ovo pitanje može sažeti u činjenici da našim najuticajnijim političarima nije u interesu da u bilo kojoj sferi, pa tako ni kada je u pitanju javni RTV servis, vladaju red i rad.

"Naši političari će nešto dobro uraditi samo ako je to njima u interesu ili ako moraju. Na kraju krajeva, pogledajmo sve ostale sfere, ne samo javni RTV servis. Gdje su i šta su uradili u korist ove države. Na kraju krajeva, uskraćivanje finansiranja javnog RTV servisa, odnosno BHRT-a, samo je zapravo ponovljeni start za rušenje institucija Bosne i Hercegovine i svega onoga što nosi bar i simboličku naznaku Bosna i Hercegovina", dodao je Marko Divković. 

I zato je potez na nadležnima da hitno pokažu odgovornost i omoguće stabilno funkcionisanje javnog RTV servisa. To je, također, i nužan korak ka putu BiH ka Evropskoj uniji, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije