Afera "Bosnalijek": Naređeno raspisivanje potjernice i pritvor za Amara Arslanagića

Radiosarajevo.ba
Afera "Bosnalijek": Naređeno raspisivanje potjernice i pritvor za Amara Arslanagića
Kantonalni sud u Sarajevu, u predmetu "Bosnalijek", odredio je danas jednomjesečni pritvor Amaru Arslanagiću, a nakon što se treći put uzastopno nije pojavio na ročištu, naređeno je i raspisivanje međunarodne potjernice za njim.

Kako se navodi, sud je na prethodnom ročištu naredio privođenje Arslanagića, jednog od optuženih u predmetu "Bosnalijek", ali kako se on nije nalazio na naznačenoj adresi sudski policajci nisu ga mogli pronaći. Utvrđeno je kako se on, najvjerovatnije, nalazi u SAD-u, gdje živi već duže vrijeme.

U međuvremenu, njegov advokat Senka Nožica sudu je dostavila medicinsku dokumentaciju, kojom se nastojalo dokazati da on zbog zdravstvenih problema ne može doći u BiH, uz obrazloženje da je Arslanagić na sva ročišta ranije dolazio upravo iz SAD-a.

Sud je, zbog priložene dokumentacije zatražio psihijatrijsko vještačenje Arslanagića, a neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je ustvrdio da nema nikakvih smetnji da optuženi avionom doputuje u BiH na zakazana ročišta.

Zbog svega toga, tužilac Sead Kreštalica predložio je da se optuženom odredi jednomjesečni pritvor i da se za njim raspiše međunarodna potjernica, što je i usvojeno, jer je optuženi očigledno izbjegavao dolazak na ročišta.

Podsjećamo, optuženi Amar Arslanagić nakon hapšenja jedno vrijeme je proveo u pritvoru upravo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao pobjeći u SAD.

Nakon ovih odluka suđenje je nastavljeno, a svjedočila je Sanela Čengić, zaposlenica Bosnalijeka. Ona je govorila o svojim iskustvima dok je u ovoj firmi radila kao likvidator od 2009. godine, te i o kasnijem iskustvu kada je pomagala kolegici koja je radina na obračunu plaća.

Osim Arslanagića, u predmetu "Bosnalijek" su optuženi i Šefik Handžić, Hasan Šepo, Aida Selvić i Jasmin Šepo.

Oni se sumnjiče da su kao organizatori i članovi kriminalne grupe međusobnim dogovorom i radnjama počinili više krivičnih djela među kojima je i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, krivično djelo pranje novca, porezne utaje, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a koja su počinili kao uposlenici firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optuženi su da su oštetili Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za više od 23 miliona KM. Istraga u predmetu "Bosnalijek" jedna je od nasloženijih kada je u pitanju privredni kriminal u našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije