28 godina nakon kraja rata: Znate li koliko se još mina nalazi u BiH?

0
Radiosarajevo.ba
28 godina nakon kraja rata: Znate li koliko se još mina nalazi u BiH?
Foto: Centar za uklanjanje mina / Deminiranje

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko eksplozivnih sredstava, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini još jednom skreće pažnju da je u našoj zemlji i dalje ugroženo 500.000 ljudi zbog postojanja minske opasnosti.

Nažalost, i 28 godina nakon završetka rata, oš uvijek dolazi do minskih nesreća u kojima stradaju naši sugrađani. U 2023. godini, jedno lice je prilikom ulaska u minski obilježeno područje u Dobojskoj opštini, izgubilo život i to prilikom sakupljanja sekunardnih sirovina. Do sada su u Bosni i Hercegovini stradale 1782 osobe, od čega 625 smrtno.

Veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 838,29 km2 ili 1,63 posto u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. U 2023. godini sumnjiva opasna površina je smanjena za 31,99 km2, dok je pronađeno i uništeno 814 mina, 484 neeksplodiranih ubojitih sredstava i 194 komada kasetne municije. Procjenjuje se da preostali broj očekivanih mina u BiH iznosi 170.657.

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Zbog rasta minimalca u RS povećene cijene svih usluga: Poskupila kafa, šišanje, kirije...

Prema novoodobrenom roku u skladu sa Konvencijom o zabrani protivpješadijskih mina, predviđeno je da naša zemlji bude očišćena od mina do 2027. godine. Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realizacije i aktivnosti na reviziji važeće Strategije protivminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

Enis Horozović, v.d. Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH naglašava da jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija može voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 4. aprila uključuju početak kampanje "Da li ste svjesni", koju realizuje Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG, sa ciljem da se putem društvenih mreža distribuiraju poruke i materijali koji upozoravaju na minsku opasnost i na taj način spriječe minske nesreće.

U saradnji sa Federalnim i RS ministarstvima obrazovanja i znanosti i nadležnim pedagoškim zavodima i ove godine se nastavlja sa edukacijom školske djece uzrasta 5-9 razreda osnovnih škola putem realizacije "časa upozoravanja na opasnost od mina", čime će djeca biti upoznata sa porukama koje život znače.

Kako je proljeće uveliko zagazilo u naše prostore, iz Centra podsjećaju da se na području gdje su se nekada vodila ratna djelovanja, još krije opasnost u vidu zaostalih minsko eksplozivnih sredstava. Apeluju na stanovništvo da se strogo pridržava postavljenih minskih znakova i izbjegava nepoznata područja.

Mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama u našoj zemlji je trenutno dostupna na iOS platformi, dok će za korisnike Android sistema biti uskoro dostupna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije