Zašto su reprezentativci Irana odbili pjevati nacionalnu himnu nakon pobjede u Sarajevu?

7
Radiosarajevo.ba
Zašto su reprezentativci Irana odbili pjevati nacionalnu himnu nakon pobjede u Sarajevu?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Reprezentacija Irana u sjedećoj odbojci

Iranska reprezentacija u sjedećoj odbojci postala je posljednja grupa iranskih sportista koja je odbila pjevati himnu prije ili poslije utakmice, u znak prkosa konzervativnom režimu koji se sedmicama suočava s protestima širom zemlje.

Iranska muška reprezentacija u sjedećoj odbojci osvojila je osmu titulu na Svjetskom prvenstvu nakon što je u petak navečer u Sarajevu pobijedila našu Bosnu i Hercegovinu.

Pobjednici su šutjeli kada je na ceremoniji dodjele medalja svirana državna himna.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ko je div iz Irana koji je sinoć porazio Bosnu i Hercegovinu?

Ko je div iz Irana koji je sinoć porazio Bosnu i Hercegovinu?

Snimci društvenih mreža također pokazuju iransku košarkašku reprezentaciju kako se suzdržavala od pjevanja državne himne tokom utakmice s Kinom u Teheranu 11. novembra. Ranije ove sedmice, vaterpolo reprezentacija također nije otpjevala himnu na takmičenju na Tajlandu.

Fudbaleri reprezentacije na pijesku prošle sedmice odbili su pjevati himnu na početku utakmice protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata u Dubaiju.

Iranska nacionalna himna veliča Islamsku Republiku i njene osnivače. Mnogi Iranci smatraju "Ey Iran", pjesmu koja veliča iransko tlo i njegovu historiju, pravom državnom himnom. Historija pesme seže do anglo-sovjetske invazije na zemlju 1941. godine.

Talas protesta koji je zahvatio Iran nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru moralne policije izazvao je jedan od najhrabrijih izazova konzervativnim vladarima u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.

Tokom demonstracija viđene su žene kako mašu i pale marame, koje su obavezne prema iranskim konzervativnim pravilima oblačenja.

Iranska penjačica Elnaz Rekabi izazvala je kontroverzu prošlog mjeseca nakon što se na međunarodnom takmičenju u Južnoj Koreji pojavila bez marame. Kasnije je rekla da je taj potez bio "nenamjeran".

Sigurnosne službe pokrenule su žestoko "gušenje" uglavnom mirnih protesta u kojima je ubijeno najmanje 300 ljudi, uključujući 40 djece, prema jednoj organizaciji za ljudska prava. Hiljade ljudi je uhapšeno ili pritvoreno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije