Tri sestre iz Sarajeva imaju više od 70 medalja u taekwondu: Naš san je Olimpijada

0
I. S.
Tri sestre iz Sarajeva imaju više od 70 medalja u taekwondu: Naš san je Olimpijada
Foto: Privatna arhiva / Sestre Makaš

Džejla, Ejla i Ajna Makaš su sestre iz Sarajeva, ali i prijateljice, sportiskinje, osvajačice zlatnih i srebrenih medalja na sportskim takmičenjima, te predstavljaju pravi primjer budućnosti Bosne i Hercegovine.

One pritom ruše predrasude da su borilačke vještine namijenjene samo muškarcima, a njihov najveći san je donijeti svojoj zemlji medalju sa Olimpijade.

Zajedno imaju više od 70 nagrada u taekwondou.

Na početku razgovora za Radiosarajevo.ba, objašnjavaju nam da Džejla pohađa drugi razred Ugostiteljsko-turističke škole, Ajna četvrti Željezničkog školskog centra, a Ejla je najmlađa i pohađa šesti razred Osnovne škole "Čengić Vila 1".

"Sve tri smo krenule trenirati u isto vrijeme. A kao i svaki početak, i naš je bio težak. Ipak, bile smo uporne i uložile mnogo truda u ovaj sport, što se i isplatilo“, priča Džejla.

Saglasne su u tome da mnogo putuju sa klubom, zabavljaju se te upoznaju prijatelje koji dolaze iz različitih zemalja.

Sestre Makaš - undefined

Foto: Privatna arhiva: Sestre Makaš

"Sport je mnogo utjecao na naš život i sve tri smo pronašle nešto što volimo i mnogo vremena provodimo zajedno kroz treninge i takmičenja“, kaže Ajna.

Uspjele bez podrške

Školske, kućne i sportske obaveze – dug je njihov popis dnevnih stvari za uraditi. Treniraju dva puta dnevno, zbog čega nekada ispašta škola.

"Kako bi se uspjeh postigao, potrebno je mnogo odricanja i upornosti.Pored treninga, trudimo se i obaviti naše školske i kućne obaveze. Teško je uskladiti školu i treninge, pogotovo kada idemo na neko takmičenje, pa propustimo časove na kojima se rade nove lekcije. Pred takmičenje treniramo dva puta dnevno svakim danom“, iskreno priča Ejla.

Jedino tužno u ovoj priči je izostanak podrške ovakvim mladim nadama.

Sestre Makaš - undefined

Foto: Privatna arhiva: Sestre Makaš

"Do sada nismo imale finansijsku pomoć od nadležnih institucija. Nedavno smo bile na prijemu kod gradonačelnika Abdulaha Skake i kao nagradu za naše rezultate, dobile smo zlatnike Grada Sarajeva. Obećao nam je i finansijsku pomoć za naredna takmičenja“, kaže Džejla.

Ipak, manjak nerazumjevanja za sportske uspjehe ovih djevojaka, nije ih spriječio da donesu mnoge medalje.

"Naš najveći san je da donesemo medalju sa Olimpijade i nadam se da ce nam se taj san ostvariti“, kaže Ejla.

Džejla pojašnjava da imaju još planova.

Sestre Makaš - undefined

Foto: Privatna arhiva: Sestre Makaš

"Sljedeće godine bih trebala nastupati na Svjetskom juniorskom prvenstvu i nadam se da ću i tamo osvojiti neku medalju. Pored toga, u budućnosti planiramo otvoriti svoj klub", zaključuje najstarija sestra.

Medalje je teško nabrojati

Spisak njihovih dosadašnjih medalja je zaista dug.

Džejla je tako osvajačica nagrada, kao što su zlatna medalja sa Evropskog kadetskog prvenstva koje se održalo u Španiji, zlatna medalja sa Evropskog U21 prvenstva koje se održavalo u Hrvatskoj, srebrena medalja sa Evropskog klubskog prvenstva koje se održalo u Turskoj, bronzana medalja sa Balkanskog prvenstva iz Bugarske, ali i medalja sa rangiranih G1 turnira, bronzana medalja Poljska G1, bronzana medalja Srbija G1.

U sastavu je reprezentacije BiH od 2016. godine, te je državna, federalna i kantonalna prvakinja već četvrtu godinu.

Ajna i Ejla su također višestruke kantonalne, državne i federalne prvakinje.

Ajna ima broznanu medalju sa Balkanskog prvenstva, a Ejla bronzanu sa Evropskog kadetskog šampionata.

Zajedno imaju više od 70 medalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije