Na današnji dan prije 28 godina Olimpijski komitet BiH postao član MOK-a

0
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 28 godina Olimpijski komitet BiH postao član MOK-a
Foto: Olimpijski komitet BiH / Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH povodom 28 godina od prijema Olimpijskog komiteta BiH u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvečenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem.

Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojene su 41 medalje i to 5 zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzanih.

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Četvrti dan potrage za malenom Dankom: ‘Majka je ključna u istrazi‘

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške našim članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobrojnih projekata iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti.

Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije.

Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena "Sport za sve", a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao "Specijalni partner".

Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH  - undefined

Foto: Olimpijski komitet BiH: Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH

Predsjednik Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera:

Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999.)

Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000.)

Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001./2002.)
Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004.)

Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008.)

Usvajanje Strategije sporta BiH (2010.-2014.)

Izdavanje kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ (2017.)

Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019.)

Nagrada „PEACE AND SPORT“ - Monako (2019.)

Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020.)

Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH  - undefined

Foto: Olimpijski komitet BiH: Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH

Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH "Podrška mladim olimpijskim nadama".

Lana Pudar-plivanje, Ada Avdagić-taekwondo i Aleksa Vuković -biatlon, ukupno će primiti 12.000,00 USD, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022.g. i OI Paris 2024.g.

"Uz pomoć projekata Olimpijske solidarnosti MOK-a, Projekta „Specijalne aktivnosti“ EOK-a i EU Projekta 'Muzejske priče', kao i uz pomoć naših sponzora, renovirana je i svečano otvorena multimedijalna sala u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH. Sala će biti na raspolaganju Olimpijskom komitetu BiH i Strukovnim sportskim savezima BiH, a sve u cilju jačanja sportskog sistema BiH", riječi su predsjednika OK BiH Marijana Kvesića.

Na Svečanoj Generalnoj skupštini je također razgovarano o unapređenju finansiranja Olimpijskog komiteta BiH i Strukovnih sportskih saveza BiH. Doneseni su jasni zaključci u cilju sistemskog rješavanja finansiranja Olimpijskog komiteta BiH, Strukovnih sportskih saveza BiH i sistema nagrađivanja sportista za ostvareni vrhunski sportski rezultat.

Ovi zaključci će biti proslijeđeni svim nivoima vlasti u BiH, a posebno Vijeću ministara BiH i nadležnim ministarstvima za sport u BiH, jer je ovakav način finansiranja "vrhunskog sporta" neprimjeren i neodrživ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije