Green Lake BH Triathlon Cup vikend u Konjicu

Sponzorisani tekst
Green Lake BH Triathlon Cup vikend u Konjicu
Foto: Green Lake BH Triathlon Cup / GREEN LAKE BH Triathlon Cup

Vikend 17-18.8.2019. godine u Lisičićima kod Konjica, na Jablaničkom jezeru, obilježit će događaj koji će mnogi sportisti, profesionalci i rekreativci (i oni koji takve imaju u svojim porodicama) vrlo brzo staviti na listu događaja koje će obavezno pohoditi – međunarodni GREEN LAKE BH Triathlon Cup.

GREEN LAKE BH Triathlon Cup - undefined

Foto: Green Lake BH Triathlon Cup: GREEN LAKE BH Triathlon Cup

Ekipa triatlonaca entuzijasta iz Bosne i Hercegovine koji su učestvovali na prestižnim triatlonima širom svijeta, kroz aktivnosti Udruženja sportista rekreativaca Trčanje i to i Sportskog društva Lisičići i uz podršku opštine Konjic će ove godine svoju domovinu ovim događajem pozicionirati na svjetsku listu triatlona. Triatlon je sport u razvoju, trend koji sve više privlači pažnju vrhunskih sportista širom svijeta i jedan takav ćemo uskoro imati i kod nas. Prateći događaji značit će zabavu za cijelu porodicu.

Zabava za cijelu porodicu

U subotu 17. augusta će osim turističkog obilaska Konjica biti organiziran rafting te splavarenje za takmičare, zatim dječija TriBimbi te trka na 5 kilometara. Nakon trke svi učesnici će uživati u pasta partiju na Lisičićkoj plaži na otvorenom uz DJ-a i ukusnu hranu restorana Only One. Cijel događaj pratit će zabava za malu raju, kojoj će organizatori prirediti posebnu pažnju, budući da su oni budućnost i ove države i bh. sporta.

GREEN LAKE BH Triathlon Cup - undefined

Foto: Green Lake BH Triathlon Cup: GREEN LAKE BH Triathlon Cup

Glavni događaj, sprint triatlon (750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje bicikla i 5 kilometara trčanja), održat će se u nedjelju 18. augusta, a u Lisičiće će dovesti 200 takmičara iz nekoliko zemalja širom svijeta (potvrđeni takmičari iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Njemačke, Amerike...), još najmanje toliko pratnje, 100 volontera, svo lokalno stanovništvo i podršku iz cijele Bosne i Hercegovine. To znači i jako veliki broj noćenja te popunjene smještajne kapacitete u smještajima oko Jablaničkog jezera, što je od izuzetno velikog značaja za razvoj sportskog turizma u ovom području koje ima sve preduvjete za to.

Što, bolan, trčiš?

Zuko Džumhur, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih putopisaca, slikara i karikaturista, jednom je jednog trkača smijući se pitao:

- Što, bolan, trčiš?
- Pa zdravo je.
- Samo ti trči! Bog je svakome propisao broj koraka, pa ti požuri da potrošiš svoje.

Konjic, mjesto gdje je rođen Zuko Džumhur, prekrasno je mjesto u zagrljaju planina, između bosanskog zelenila i hercegovačkog krša, obogaćeno jezerima i netaknutom prirodom. Idealno za trošenje svakom čovjeku namijenjenih koraka.

Jablaničko jezero je jedno od najvećih vještačkih jezera u Bosni i Hercegovini. Prostire se od brane kod Jablanice do Konjica, uz rijeke Ramu i Neretvicu. Ima dobre uvjete za razvoj sportskog ribolova i uopće sportova na vodi. U tom jezeru prve plivačke pokrete napravili su mnogi bosanskohercegovački triatlonci, a ono je i glavna baza priprema za mnoge druge. U augustu se na ovom mjestu već tradicionalno održava i Plivački miting u organizaciji Sportskog društva Lisičići, a od ove godine bit će obogaćen još jednim sjajnim sportskim vikendom.

Historijska vožnja bicikla

Po arheološkim ostacima i nalazima u Lisičićima, neolitski stanovnici su ovdje došli sa šireg prostora Mediterana i nastavili živjeti pod kontinentalnim uticajem. Bavili su se zemljoradnjom i stočarstvom. Po velikom broju životinjskih kostiju, lov je ipak ostao najvažnije zanimanje i osnovni izvor hrane. Arheološki nalazi potvrđuju dodire između pojedinih neolitskih grupa. Bilo je to vrijeme zatvorene rodovske organizacije, sa mirnim životom u zatvorenim seoskim naseljima bez ratnih sukoba, gotovo pacifistički mirni način života. O tome potvrdu daju iskopine, jer nigdje nije utvrđeno spaljivanje naselja od nekog osvajača. Svaka je grupa živjela mirnim životom baveći se sticanjem dobara za svakodnevni život, kontaktirajući i razmjenjujući robe i iskustva. Takav miran razvoj je trajao sve do kraja III mil.p.n.e.

GREEN LAKE BH Triathlon Cup - undefined

Foto: Green Lake BH Triathlon Cup: GREEN LAKE BH Triathlon Cup

Danas su Lisičići manje naseljeno mjesto sa najboljim domaćinima u ovom području, koji u organizaciji GREEN LAKE BH Triathlon Cupa učestvuju svim raspoloživim kapacitetima. Školski stadion bit će mjesto tranzicije, a na put bicikla kreće se prema Buturović Polju izazovnom, ali prekrasnom stazom kroz nekoliko naseljenih mjesta i prekrasnu prirodu. Deset kilometara u jednom pravcu, a zatim povratak na školski stadion.

Most kao satisfakcija

Nakon povratka u tranzicijsku zonu, trčanje se nastavlja na drugu stranu –prema i preko Mosta satisfakcija. Ovaj prekrasni čelično-betonski most, koji povezuje dvije obale Jablaničkog jezera u promet je pušten u ljeto 2010. godine, od Čelebića do Lisičića. Dug je 528 metara. Snažan i lijep, satisfakcija je potopljenima nakon izgradnje Jablaničke hidrocentrale. Satisfakcija je Ostrošcu, Lisičićima. Satisfakcija je Konjičanima koji su išli u Ostrožac djevojkama. Satisfakcija triatloncima, koji osim što će jezerom plivati, kraj jezera voziti bicikl, preko njega mogu i protrčati i doći do najljepše stećak finišerske medalje, kao simbol hrabrosti, ponosa i uzdignute glave.

Medalje stećci

Stećci su vrsta kamenog srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika. Naziv im potiče od prezenta participa glagola 'stajati', tj. »'tojeći'. Nastali su u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini. Ima ih, međutim, i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori.

Još 1960. godine Miroslav Krleža je napisao o stećcima:

"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenika kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj."

Zbog toga je stećak simbol GREEN LAKE BH Triathlon Cupa, svakog takmičara triatlonca, koji ne kleči – već pliva, vozi bicikl, trči i slavi život.

U Lisičićima i širem području oko njega pronađeno je više nadgrobnih spomenika iz antičkog doba i pet stećaka iz srednjovjekovnog perioda. Svi ti spomenici potopljeni su izgradnjom brane u Jablanici i nastankom Jablaničkog jezera. Nakon iskopavanja, neki od ih stećaka nalaze se u dvorištu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a u martu 2006. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ih je proglasila nacionalnim spomenikom.

Drvorezbarski radovi kao nagrada

Najbolje triatlonce umjesto klasičnih pehara čekaju umjetnički drvorezbarski radovi. Više od 150 godina Konjic je povezan s drvorezbarstvom, zanatom koji je tako blizu umjetnosti. Mnogi tvrde da ono to i jeste: čisti artizam. Počelo je od estetske potrebe konjičkog drovdjelje, a doseglo vrhunske domete umjetnika u drvetu čija djela ukrašavaju interijere ljubitelja lijepog od Australije do Engleske, od Pariza do New Yorka. Decenijama dvije radionice konjičkih porodica Mulić i Nikšić, Mulićev rekord i Rukotvorine nastavljaju drvorezbarsku konjičku tradiciju.

Registrujte se

Ukoliko želite biti dio ovog velikog događaja, prijaviti se možete od 1. maja na web stranici greenlaketriathlon.com, a više informacija možete dobiti na greenlaketriathlon@gmail.com. Pripreme i sam događaj možete pratiti na stranici radiosarajevo.ba, na čijim ćete mrežama cijeli događaj moći pratiti i uživo. Uskoro počinje i kampanja predstavljanja triatlonki i triatlonaca učesnica i učesnika GREEN LAKE BH Triathlon Cupa 2019 kroz Radio Sarajevo, Facebook, Instagram i Twitter profile ovog događaja. Ambasadorica trke GREEN LAKE je prva bh. IRONMAN triatlonka Azra Turković-Gangl, koja je iako živi u Austriji kroz cilj tog takmičenja u Kartneru prošla s bosanskohercegovačkom zastavom u vremenu 11:35:26 (2,8 km plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42,195 kilometara trčanja).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije