Zašto fudbalski tim ima 11 igrača: Odgovore ima fizika

0
Radiosarajevo.ba
Zašto fudbalski tim ima 11 igrača: Odgovore ima fizika
Foto: NSBiH / Reprezentacija BiH

Razlozi zašto se tim od 11 igrača danas smatra optimalnim počivaju ne na historiji koliko na fizici ove igre. Tokom Svjetskog prvenstva, ali i mimo njega, ona uspijeva da uzbudi milione ljudi širom svijeta i ako se malo razmisli, ispostavlja se da na toliko fudbalsko uzbuđenje značajno utiče upravo broj igrača na terenu.

Fudbalski teren po pravilima igre ima dužinu od 90 do 120, a širinu od 45 do 90 metara. Igrači se po terenu tokom utakmice od 90 minuta u prosjeku kreću brzinom od pet metara u sekundi. S obzirom na to da je površina njihovog kretanja ograničena, može se odgovoriti na pitanje – koliko igrača treba optimalno da bude na terenu da bi fudbal bio najkvalitetniji?

Za to može da posluži veličina koja se naziva srednji slobodni put i u fizici se koristi da opiše kretanje čestica pri haotičnim sudarima. On se može izračunati kao polovina kvadratnog korjena iz količnika broja igrača i površine terena – d = ½√(N/A) gde je N broj igrača jednog tima, a A površina terena. Dijeljenjem sa srednjom brzinom, srednji slobodni put omogućuje da se odredi srednje vrijeme između kontakta dva igrača.

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Gdje se prave lopte kojima se igra Svjetsko prvenstvo: Niske plate, a za jednu je potrebno 3 sata

Gdje se prave lopte kojima se igra Svjetsko prvenstvo: Niske plate, a za jednu je potrebno 3 sata

Prema propisanim mjerama terena, jednostavnim računom se dobija da je ovo prosječno vrijeme veće za manji broj igrača, a kada igrača ima previše vijreme je prekratko. Kada je na terenu situacija uobičajena i uz golmana ima deset igrača u jednom timu, srednje vrijeme između dva kontakta je optimalno i iznosi – tri sekunde, prenosi National Geographic.

To je dovoljno srednje vrijeme da u prvoj sekudni igrač primi loptu, u drugoj odluči kuda će je ispucati i potom, u trećoj sekundi šutira. Kada na terenu ima dvanaest ili više igrača, vrijeme za reakciju igrača je kraće od tri sekunde pa su potezi ishitreniji, a fudbalska igra suviše haotična.

Međutim, kada igrača ima manje, devet ili osam, vrijeme za pojedinačnu reakciju je duže od tri sekunde, pa igra postaje dosadna i otegnuta. Naravno, utemeljivači fudbala nisu fizički razmatrali ovaj problem, nego se do optimalnog broja igrača došlo zahvaljujući iskustvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije