SPF u BiH ponovo o problemima sa NSBiH: Najveća krivica je na igračima

A. S.
SPF u BiH ponovo o problemima sa NSBiH: Najveća krivica je na igračima
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa sastanka SPF-a u BiH sa novinarima u Sarajevu

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je danas održao još jedan susret s novinarima na kojem su prezentirali dosadašnje aktivnosti u pogledu svih problema kojima im se mogu obratiti igrači, igračice, bivši igrači i treneri.

Potpredsjenik SPF-a i bivši nogometaš Aldin Đidić, na početku druženja ponovio je želju ovog sindikata da se Udruženje proširi na ostale grane sporta – košarku, atletiku i rukomet, kako bi zajedničkim snagama pomogli svim sportistima u Bosni i Hercegovini.

“Već sam dogovorio sastanak sa Amelom Tukom, a nadam se da ću uskoro obaviti razgovore i sa Mirzom Teletovićem i Bilalom Šumanom. Želimo proširiti našu porodicu”, dodao je Đidić.

On je podvukao da su i dalje najveći krivci igrači, koji se ne žele informirati kada potpisuju ugovore. Prema njegovim riječima njima je najvažniji trenutak kada uzmu prvi novac i stave ga u džep.

“Vjerujte da mnogi od njih i ne znaju gdje sui m ugovori i šta su podtpisali. Bilo je slučajeva da igrači kod sebe imaju ugovor, recimo na portugalskom jeziku, koji i ne znaju prevesti”, podvukao je Đidić, dodajući da se i sami igrači ne žele educirati.

Čelnik SPF-a još jednom je govorio o saradnji sa Nogometnim savezom BiH. Đidić kaže da problema ima, ali da se nešto pomjera s mrtve tačke.

“Bosna i Hercegovina, konkretno naš sindikat, će u martu, nadam se, biti domaćin susreta predstanika SFP-a iz cijelog regiona. Mi smo izrazili želju da budemo domaćini i očekujem da ćemo tada imati bolju saradnju i sa NSBiH”, kazao je Đidić, dodavši da je situacija u klubovima, posebno u Sarajevu, Željezničaru, Zrinjskom i Širokom najbolja, ali i da ostali klubovi ne zaostaju mnogo i da se situacija poboljšava. 

Novinare je zanimala afera “Nota računi”, gdje su pojedini klubovi, a ima ih iz Premijer lige BiH, igračima prima nja isplaćivali na nota računima koji nisu bili ovjereni.

“Tražili smo odgovor iz NSBiH, gdje sun as uputili na Komisiju za licenciranje. Iz Komisije za licenciranje smo dobili odgovor da oni nisu zaduženi za to, već Uprava za indirektno oporezivanje. Loptica se s jednih prebacuje na druge i tako u krug”, podvukao je Đidić, koji kaže da bi velika pomoć bila da se iz ladica izvuče Nacrt zakona o sportu iz 2016. godine, čija bi primjena pomogla svim sportistima u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije