Nogomet u BiH ne može bez afera: Šta se dešava u KS, koga je tužio Dino Begić?

1
Radiosarajevo.ba
Nogomet u BiH ne može bez afera: Šta se dešava u KS, koga je tužio Dino Begić?
FOTO: Arhiv / Teren i lopta; Ilustracija

Europsko nogometno prvenstvo je u toku. Navijači i ljubitelji najveće sporedne stvari na svijetu su se polako vratili na svoje.

Uživamo u prvom krugu i svi nekako imamo svoje favorite.

Nažalost, na najvećoj europskoj smotri nema naše reprezentacije Bosne i Hercegovine, a i na to smo nekako navikli. Učešće na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014., u eri predsjednika Elvedina Begića, danas izgleda kao jedan „incident“ koji smo napravili izlaskom na veliko takmičenje.

Ono što nam nikada nije falilo u bh. fudbalu su afere. Nekada objektivne, a nekada namjerno proizvedene radi diskreditacije pojedinica i kompletnog saveza.

Prva polovina 2021. u Nogometnom savezu BiH ostat će upamćena sa kadrovskim promjenama koje su se desile od najnižih nivoa (opštinskih i gradskih saveza) do NSBiH.

Historija pokazuje da su promjene poželjne i dobre, ali isto tako nemoraju nužno znaćiti i poboljšanje stanje. Upravo tome svjedoćimo u posljednjih četri mjeseca. Proljetni dio Premijer BiH lige sa novim sponzorom M-tel nas je podsjetio na stara vremena i uvukao se strah da se vraćamo na period prije 2011. kada smo imali ogromne probleme u radu NSBiH.

Rezultati reprezentativnih selekcija gase nadu da se možemo ubrzo nadati boljim vremenima. Puno je informacija, ali i donešenih odluka (primjer licence FK Mladost) koje će imati sudski epilog.

Za početak nije dobro što smo se našli u moru problemima za koje rukovodstvo saveza nema rješanja ili se jednostavno nesnalazi u upravljanju savezom. Možemo djelimićno naći opravdanje i u posljedicima pandemije u cijelom društvu, ali se ne možemo odmaknuti od razmišljanja  da to sve može i mora bolje.

Istina punovažne odluke se donose na svim nivoima pa se stvara privid da se drže konci u rukama, ali je problem što se te odluke donose najčešće preglasavanjem isa vrlo upitnim zakonskim uporištima  i mogućim nesagledivim posljedicama.

Nogomet u BiH ne može bez afera - undefined

FOTO: Arhiv: Nogomet u BiH ne može bez afera

Šta se dešava u Kantonu Sarajevo?

Pred nama je vrijeme da ćemo se morati baviti pisanjem o stanju u NSBiH, ali danas se moramo osvrnuti na dešavanja na nižim nivoima (kantoni i entiteti) koja prolaze u sjeni bh. saveza i Europskog prvenstva 2020.

Bolji poznavaoci prilika stalno skreću pažnju da je funkcionisanje nižih nivoa bitnije za budućnost bh. nogometa, nego sva dešavanja na najvišem nivou. Na najnižim nivoima i u klubovima koji imaju dugu tradiciju se prave i filtriraju kadrovi svih profila (igrača, sudija, delegata, komisija, članova organa i Izvršnog odbora) i praktićno ko upravlja ovim događajima upravlja i bh. nogometom u punom kapacitetu.

Svjedoci smo čestih primjedbi i žalbi kako klubova tako i pojedinaca da se na ovim nivoima upravlja od strane pojedinaca i interesnih grupa na netransparentan i nezakonit naćin sa jako izraženom samovoljom.

Na čelnim pozicijama se nalaze nesposobni kadrovi koji nemaju viziju kako poboljšati stanje. Pribjegava se starim oprobanim receptima funcionisanja, a to je: Naplati od klubova članarinu, kotizaciju za takmičenje i kazne.

Donosi disciplinske mjere za nepodobne i one koji dignu glas. Imenuj podobne i familiju a ne sposobne kadrove. Pravi neprijatelje od svih onih koji nemisle kao ti. Trguj sa pozicijama i privilegijama koje ti donosi funkcija. Koristi nesnalaženje fudbalskih radnika kroz dokumente saveza jer isti zbog problema u svojim klubovima nemaju vremena za druge poslove. Itd.itd.

Neko od sportskih radnika uprosti stvar kroz izjavu: "Mi smo u klubovima sirotinja koja prosi za neki dinar od prijatelja kluba, sponzora ili organa vlasti da bi opet isti taj novac uplatitli savezu da uposleni imaju redovna primanja i sav komoditet".

Stanje u svim sredinama je skoro isto samo što se negdje čuje glas negodovanja ili kritika, a negdje je princip "Ne talasaj, majke ti..." samo možeš imati posljedica i ti i klub koji vodiš.

Primjer negodovanja i glasne kritike je ovih dana izražen u Fudbalski savez Kantona Sarajevo, a posebno kroz medije. Više je razloga od suspenzije klubova zbog banalnih razloga (FK Vrbanjuša i FK Jug), preko suspenzije pojedinaca, razriješenja s funkcije nekih članova, prisilne naplate dugova i ucjena da će članovi biti suspendovani, netransparetnog otpisa dugova za pojedine članove, ali i klasične trgovine uticajem funkcija kroz otpis dugovanja za podršku čelnim ljudima saveza.

Nezadovoljstvo je kulminiralo otkazivanjem dvije redovne Skupštine saveza (9. i 10. juna 2021) zbog nedostatka kvoruma što je jasan znak veoma lošeg stanja.

Logika bi nalagala da bez obzira šta piše u aktima, da kompletno rukovodstvo i Izvršni odbor podnesu ostavke nakon otkazivanja sjednica. Ne treba biti previše pametan pa zaključiti ako je ovakvo stanje u Sarajevu šta se dešava kod onih koji su malo dalje od očiju javnosti.

Pokušali smo doznati neke informacije od predstavnika klubova i delegata, ali smo skoro uvijek nailazili na komenatare poput: "Nemoj mi, molim te, navoditi ime da ne bih imao posljedica".

Braco Hadžiosmanović je rekao istinu i vidite šta mu se dešava.

Penzioneri nas vode

Vidite kao su nezakonito razriješili bivšeg predsjednika Elvedina Dinu Begića s razlogom da nije prisustvovao tri sjednice, a u istom momentu niko ne pokreće razriješenje ostalih koji su isto tako izostajali.

Pa svi vidimo da nas vode nesposobni i penzioneri (predsjednik Galib Kulovac, potpredsjednici Medžid Gvozden i Fuad Čolpa, svi penzioner).

Mi im svojim novcem obezbjeđujemo plate jer oni nisu sposobni naći nijedne marke sponzorstva. Većini je došlo do grla i na granici smo da gasimo klubove, ali prvo moramo dići glas.

Svi vidimo nepotizam kroz zaposlene u administraciji (sekretar Ermin Čolpa) kao i u istom primjeru sukob interesa sina i oca. Kroz medije smo informisani o nezakonitim oduzmanjima prava delegatima Skupštine FSKS koji dolaze iz FK Vrbanjuša i FK Jug.

Kada pogledamo Statut i laik može vidjeti da delagata može razriješiti samo Skupština, a ne neki drugi organ što je u ovom slučaju urađeno.

Nema nikave pomoći zbog pandemije od FSKS da bi nam pomogli nego samo nastavlaju tražiti od nas uplate i prijetiti. Na sceni je pravno nasilje nad nama i očekujemo pomoć i Vas medija i viših organa u NSBiH da bi poboljšali stanje...

Voljan da javno priča je kao i uvijek bio Alija (Braco) Hadžiosmanović, ali od koga smo mogli dobiti samo potvrdu gore navedenog.

Ono što je novo da je Braco podnio prijave nadležnim organima i da se trenutno vodi inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada i donešenih odluka od strane inspektora Ministarstva pravde i Ministarstva za sport i kulturu Knatona Sarajevo i da se čeka nalaz.

Čvrsti stav Hadžiosmanovića je da neće stati zbog nanešene nepravde kao i potvrda da je sve više delegata i klubova diglo glas i spremno dati potpis za održavanje vanrednih izbora.

Elvedin Begić - undefined

FOTO: Arhiv: Elvedin Begić

Pravna borba Dine Begića

Kontaktirali smo i bivšeg predsjednika FSKS, ali i krovnog saveza u dva mandata Elvedina Begića za komentar i izjavu.

Nije bio voljan ulaziti u detalje koji se provlaće kroz medije uz molbu da uvažimo situaciju i da je pokrenuo pravnu borbu.

"Ja sam pokrenuo neke sudske sporove jer sam nezakonito razriješen i pored činjenice da je čin razriješenja od moje lične koristi. Osim sudskog spora pokrenuo sam i postupak u uredu Obdusmena zbog ugrožavanja ljudskih prava kao i postupak kod FIFA i UEFA jer su isti jako osjetljivi na problem diskriminacije što je navedeno i u svim Statutima od UEFA i FIFA do kantona Sarajevo. Pokrećem i pitanje pojedinačne odgovornosti od predsjednika saveza Galiba Kulovca do zadnjeg člana Izvršnog odbora FSKS koji su glasali za odluke iako su bili svjesni da su nestatutarne i nezakonite sa zahtjevom za nadoknadu štete koja mi je nanesena.

Ja ću svoju bitku voditi i ne tražim pomoć ni od koga, a neka drugi vode svoje bitke ovaj put bez mene. Ja sam završio sa fudbalom i to samovoljno povlaćenjem iz izbora da bi ostavio prostor drugima koji misle da mogu i da znaju bolje. Neka im je sretno", kazao je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije