Nisu odoljeli milionima dolara: Ovo je 10 najvećih transfera u Saudijsku Arabiju ovog ljeta

0
N. Žunić
Nisu odoljeli milionima dolara: Ovo je 10 najvećih transfera u Saudijsku Arabiju ovog ljeta
Foto: Kolaž / Najveći transferi u Saudijsku Arabiju ovog ljeta

Kada je Cristiano Ronaldo prešao u Al-Nassr u decembru 2022. godine, niko nije mogao očekivati da će u Saudijsku Arabiju doći neki od najboljih fudbalera na planeti. 

Saudijska Arabija je odavno izrazila želju da organizuje Svjetsko prvenstvo u nogometu 2030. godine. Fudbal je izrazito popularan u ovoj arapskoj zemlji, ali je kvalitet njihove lige, u najmanju ruku, bio upitan. Većina građana, posebno mlađe populacije koja je u ovoj zemlji dominantna, ne podržava svoje lokalne ili regionalne ekipe, već 'ganja' zvijezde svjetskog fudbala

To su, očigledno, shvatili i saudijski moćnici, te su krenuli da koriste svoje nevjerovatno bogatstvo da privuku neke od najvećih igrača na svijetu u svoju zemlju. Samo ovo ljeto, klubovi u Saudijskoj Arabiji su na transfere potrošili 424 miliona eura (830 miliona KM). Na plate se troši još i više - samo je Cristiano Ronaldo plaćen oko 200 miliona eura (400 miliona KM) po sezoni. 

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Među ukupno 147 igrača koji su od ovog ljeta članovi klubova iz Saudijske Arabije, ovo je 10 najvećih, prema cijeni koja je za njih plaćena. Važno je dodati da igrači poput Karima Benzeme i N'Golo Kantea nisu na ovoj listi, imajući u vidu da se radi o besplatnim transferima. Također, čak je i jedan Zmaj došao u saudijsku ligu ovo ljeto. Riječ je o golmanu Ibrahimu Šehiću, koji je prešao u Khaleej iz turskog Konyaspora. 

10. Kalidou Koulibaly, 23 miliona eura (46 miliona KM)

Koulibaly je bio jedan od najboljih štopera u Europi. Dok je igrao za Napoli, svakog ljeta su ga tražili najveći svjetski klubovi, a on je dugo vremena odolijevao njihovim ponudama. Ipak, na ljeto 2022. godine, Koulibaly je prešao u Chelsea, a cijena mu je bila oko 33 miliona funti (blizu 75 miliona KM). Za Engleze je odigrao 32 meča, ali očigledno nije išlo. 

Onda je na vrata britanskog kluba, koji ima određenih finansijskih problema, zakucao Al-Hilal, i poslao ponudu od 23 miliona eura, što je Chelsea i prihvatio. Tako će Koulibaly naredne sezone nositi dres ovog kluba, a za to će na godišnjoj bazi, prema nagađanjima u medijima, zarađivati oko 30 miliona funti (68 miliona KM) po sezoni

9. Seko Fofana, 25 miliona eura (50 miliona KM)

Da ne moraš biti igrač svjetske klase da budeš privlačan bogatim gazdama u Saudijskoj Arabiji dokazuje Seko Fofana. Radi se o igraču koji je nosio dres Udinesea i Lensa prije nego što se pridružio Ronaldu u Al-Nassru. Dok se mora reći kako je riječ o solidnom fudbaleru, ne možemo ga porediti s nekim drugim imenima koji su se pridružili ovoj ligi tokom ljeta.

Fofana je 28-godišnjak, tako da se ne može reći ni da se radi o nogometašu koji će mnogo napredovati u budućnosti. U svakom slučaju, šta god bilo ko mislio o reprezentativcu Obale Slonovače, on će u Al-Nassru zarađivati 13 miliona funti (30 miliona KM) godišnje. 

8. Allan Saint-Maximin, 27,2 miliona eura (54 miliona KM) 

Francuski fudbaler je došao u Al-Ahli iz britanskog Newcastlea, što su diglo dosta prašine u sportskoj javnosti, imajući u vidu vlasničku strukturu kluba sa sjevera Engleske. Ipak, daleko od toga da je Allan Saint-Maximin loš fudbaler - radi se o jednom od najboljih igrača ekipe koja je završila prethodnu sezonu Premier lige na četvrtom mjestu. 

On je odlučio da ne želi da igra Ligu prvaka - barem ne onu europsku. Tako je za njegove usluge saudijski Al-Ahli platio više od 27 miliona eura, a godišnje će inkasirati oko 12 miliona eura (24 miliona KM). 

7. Jota, 29,1 miliona eura (oko 60 miliona KM) 

Ne, ovo nije Diogo Jota iz Liverpoola, već se radi o fudbaleru koji je nastupao za škotski Celtic. Mladi napadač ima samo 24 godine i od njega se očekivalo mnogo, mada će se sada percepcija o njegovoj budućnosti sigurno promijeniti. Umjesto u jedan od mnogih europskih klubova koji su ga tražili, Jota se odlučio otići na Bliski Istok. 

Ipak, odluka je apsolutno razumljiva kada uzmemo u obzir da je Al-Ittihad Portugalcu ponudio više od 10 miliona funti (23 miliona KM) godišnje. Kako je i sam rekao, ovo je novac koji će mu promijeniti život, te sigurno možemo shvatiti njegovu odluku da osigura sebe i svoju porodicu na duže vremenske staze. 

6. Sadio Mane, 30 miliona eura (60 miliona KM) 

Kada je Sadio Mane prešao iz Liverpoola u Bayern Munchen, na ljeto 2022. godine, mnogi su se iznenadili. Liverpool je upravo došao do finala Lige prvaka, te je Mane bio ključni dio te ekipe. Ipak, ništa se ne može porediti s iznanađenjem koje je donio transfer senegalske zvijezde u Saudijsku Arabiju nakon samo godinu dana u Bavariji. 

Mane će se tako pridružiti Ronaldu u Al-Nassru, nakon poprilično lošeg 'prekida' s njemačkim timom. Ipak, vjerujemo da će ga tuga zbog odlaska iz Europe brzo proći. Al-Nassr je sa sjajnim fudbalerom dogovorio platu od čak 34 miliona funti (77 miliona KM) godišnje.

5. Riyad Mahrez, 35 miliona eura (70 miliona KM)

Imajući u vidu da Riyad Mahrez dolazi iz Alžira, koji je kulturom dosta sličan Saudijskoj Arabiji, ovaj potez sada već bivšeg igrača Manchester Cityja se može razumjeti. Čak i ako pogledamo fudbalsku stranu, Mahrez je osvajanjem Lige prvaka s Građanima osvojio i posljednju klupsku titulu koja mu je falila u karijeri. Samim tim, bilo je vrijeme za novi izazov. 

Kada još uzmemo u obzir da Mahrez ima 32 godine, transfer u Al-Ahli nameće se kao logičan. Posebno zbog plate, koju ne bi dobio nigdje u Europi. Mahrez će godišnje inkasirati negdje oko 45 miliona funti (102 miliona KM). 

4. Sergej Milinković-Savić, 40 miliona eura (80 miliona KM)

Priča o odlasku Sergeja Milinkovića-Savića iz Lazia 'vukla' se godinama. Srbijanski fudbaler se svako ljeto povezivao s najvećim klubovima u Europi, uključujući Manchester United i Real Madrid. Ipak, umjesto na put ka uspjehu, popularni SMS odlučio se na veću zaradu, te je postao novi član Al-Hilala. 

Dok je u Laziu zarađivao 'mizernih' 884 hiljade eura (1,8 miliona KM), Milinković-Savić je u Saudijskoj Arabiji godišnje zarađivati 17 miliona funti (38 miliona KM), što je skok od čak 1800 posto

3. Malcom, 45 miliona eura (90 miliona KM) 

Kada je Malcom 2018. godine došao iz Bordeauxa u Barcelonu za čak 41 milion eura (82 miliona KM), svi su očekivali boom brazilskog fudbalera. U Kataloniji se, ipak, zadržao samo godinu dana, a u prethodnih pet sezona je 'fudbalski hljeb' zarađivao kao član ruskog Zenita iz St. Petersburga. 

Međutim, kada je na vrata pokucao Al-Hilal, Rusi nisu ni razmišljali. Prihvatili su ogromnu ponudu za Brazilca, te je on postao (zasad) treći najveći transfer u Saudijskoj Arabiji tokom ljeta 2023. godine. On bi trebao godišnje zarađivati negdje oko 18 miliona eura (36 miliona KM)

2. Fabinho, 46,7 miliona eura (92 miliona KM) 

Fabinho je još jedan u nizu fudbalera Liverpoola koji je napustio klub ovo ljeto. Ubrzo nakon njega otišao je i Jordan Henderson, također u Saudijsku Arabiju, ali za mnogo manje novca. Treba spomenuti i da je transfer sjajnog Brazilca skoro propao, i to zbog njegovih pasa, kojima isprva nije dozvoljen ulazak u Saudijsku Arabiju. 

Ipak, sve se na kraju riješilo, te je Fabinho postao novi igrač Al-Ittihada. On bi trebao na godišnjoj bazi inkasirati nevjerovatnih 36,4 miliona funti (83 miliona KM)

1. Ruben Neves, 55 miliona eura (110 miliona KM) 

Mnogi su se iznenadili kada je Al-Hilal objavio kako su potpisali Rubena Nevesa, portugalskoj zadnjeg veznog koji je dugo vremena bio na pragu prelaska u Barcelonu. Još veće iznanađenje došlo je kada je otkrivena cijena ovog fudbalera - čak 55 miliona eura. Tako je Neves, zasad, postao najveći transfer u Saudijsku Arabiju tokom ljeta 2023. godine. 

Kako bi ga 'odvukli' od slavne Barcelone, čelnici Al-Hilala su odlučili dati nevjerovatnih 15,6 miliona funti (35 miliona KM) godišnje. Kada to uporedimo sa 'smiješnih' 2,6 miliona funti (6 miliona KM), koliko je zarađivao u Wolverhamptonu, jasno je zašto se 26-godišnjak odlučio za Saudijsku Arabiju, a ne Europu. 

Šta se krije iza bogatih transfera?

Mnogi pokušavaju da dokuče šta se nalazi u pozadini ovih milionskih transfera, koji su došli kao 'grom iz vedra neba'. Većina je saglasna da se radi o pojavi koja se kolokvijalno naziva sportswashing

Kako mnogi spekuliraju, ovi transferi dolaze kao 'direktno naređenje' kraljevske porodice Saudijske Arabije, te kao dio globalnog napora ove države da svoj ugled 'opere' pred svijetom

Posebno je to slučaj od dolaska princa Mohammeda bin Salmana, čovjeka koji je na vlast došao s idejom da otvori Saudijsku Arabiju svijetu. Ipak, to želi uraditi uz apsolutnu kontrolu nad cijelom državom i svim procesima unutar nje. 

Tako je, recimo, liberalizovao pravila za žene, koje do prije nekoliko godina nisu mogle voziti u ovoj zemlji, te se više radi na promjeni percepcije o Saudijskoj Arabiji. Njegov plan je da se sva kršenja ljudskih prava zaborave, kroz fokus svjetske javnosti na druge stvari u njegovoj zemlji. 

Ovo, naravno, nije potvrđeno, ali je veliki broj analitičara saglasan u tome da popularni MBS pokušava 'približiti' svijet Saudijskoj Arabiji i napraviti transformaciju njenog ugleda, bez da dira konzervativne vrijednosti na kojima je ona izgrađena. Koliko će mu to uspjeti, ostaje da se vidi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije