Nacionalni stadion reprezentacije BiH mogao bi biti izgrađen u Halilovićima

K. S.
Nacionalni stadion reprezentacije BiH mogao bi biti izgrađen u Halilovićima
Iako nogometna reprezntacija Bosne i Hercegovine ima prilično dobre igrače i postiže određene uspjehe, veliku boljku domaćeg nogometa čini nedostatak kvalitetnog nacionalnog stadiona.

Bilino polje dugo je bilo dom Zmajeva, ali nakon incidenata na utakmici s Grčkom, reprezentacija BiH preselila se na Grbavicu. Prije Bilinog polja, Olimpijski stadion Koševo bio je dom reprezentacije.

I Grbavica i Koševo i Bilino polje nemaju standarde koje zahtjevaju FIFA i UEFA, te Nogometni/fudbalski savez BiH (NFS BiH) ima vjerovatno najgoru situaciju u Europi kada je u pitanju odigravanje domaćih utakmica nacionalnih selekcija.

Ipak, pojavilo se potencijalno rješenje, a to je izgradnja stadiona u općini Novi Grad pored Centra Safet Zajko. U tu svrhu delegacija UEFA-e je posjetila NFS BiH i razgovarala o ovom projektu.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, općina je na molbu Nogometnog saveza dala svoj prijedlog za lokaciju budućeg stadiona.

U Halilovićima imamo zemljište u vlasništvu općine koje bi moglo biti stavljeno u funkciju. To je veoma važan korak, da se riješi problem zemljišta, koje je u glavnom gradu veoma skupo za ovakve potrebe. Zajedno sa NFS BiH pokrenuli smo idejni projekat, koji je prezentiran gostima iz UEFA-e. Njihov utisci su bili pozitivni. Oni će izvijestiti rukovodstvo UEFA-e koje odlučuje o finansiranju i sufinansiranju takvih projekata”, rekao je Efendić.

Prema njegovim riječima, procjene arhitekata govore o investiciji vrijednoj 40 miliona eura.

Stadion bi trebao imati kapacitet 30.500 sjedećih mjesta, uz sve sadržaje. Posebno su visoki standardi kada su u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, standardni za invalidne osobe, sigurnosne mjere itd. Postoje mnogostvari koje podrazumjeva stadion četvrte kategorije. Ukoliko se ukaže potreba u kansijem projektovanju, stadion može čak doći i do nivoma premium kategorije. Na takvom stadionu onda se mogu igrati finala, kao što je Liga prvaka ili Europske lige”, pojasnio je naš sagovornik.

Objašnjava da je u toku izrada regulacionog plana Halilovići, te da će Općina Novi Grad predložiti da se na toj lokaciji gradi stadion.

“Naravno, namjera je da nacionalni stadion bude u glavnom gradu BiH i da bude dobro komunikacijski povezan. Iako je novi nacionalni stadion dugoročno rješenje, postojeći stadioni morat će biti dodatno opremljeni za odigravanje međunarodnih utakmica, do izgradnje novog modernog stadiona”, zaključio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije