Deutsche Welle: Šahtjor Donjeck - klub u izbjeglištvu

0
Radiosarajevo.ba
Deutsche Welle: Šahtjor Donjeck - klub u izbjeglištvu
Foto: EPA-EFE / Šahtjor Donjeck - klub u izbjeglištvu

Fudbalski klub Šahtjor Donjeck skoro osam godina ne nastupa u čuvenoj Donbas areni, već u egzilu u drugim ukrajinskim gradovima. Zbog ruskog agresorskog rata budućnost kluba iz Donbasa je neizvjesnija nego ikad prije.

Kada je ruska vojska izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Mikola Matvijenko je u Kijevu spavao pored svoje supruge i djeteta, piše Deutsche Welle.

„Oko pet sati ujutro čuo sam eksplozije i odmah smo skočili“, kaže Matvijenko za DW.

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Bayern na mukama prije 'Der Klassikera': Dva ključna igrača pod velikim upitnikom

Ruski agresorski rat u Ukrajini promijenio je sve u klubu

“Prenoćili smo u autu na parkingu dok nismo dobili vijest da je Kijev napadnut i da moramo bježati.”

Matvijenko je reprezentativac Ukrajine i defanzivac u vrhunskom klubu Šahtjor Donjeck - klubu sa sjedištem u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, koji graniči sa Rusijom.

Zapravo, odlučujuća utakmica ukrajinskog prvenstva bila je zakazana za uskršnji vikend: Šahtjor Donjeck protiv Dinama iz Kijeva, prvi protiv drugog. Samo dva boda dijelila su dva kluba kada je nakon 18. utakmice krajem februara prekinuto takmičenje. Ali u Šahtjoru više niko ne razmišlja o tome. Na klupskoj internet stranici odavno su promijenjene teme - sa sportskih na ratne informacije. Vijesti ukrajinskog Ministarstva odbrane se aktueliziraju nekoliko puta dnevno. Ruski agresorski rat u Ukrajini promijenio je sve u klubu koji je godinama prkosio svim nedaćama.

Umjesto da igra za bodove u prvenstvu, Šahtjor Donjeck sada "igra za mir" kako bi prikupio donacije za žrtve rata i ukrajinsku vojsku.

Na ovim utakmicama učestvuje i reprezentativac Anatolij Trubin. U prvom meču protiv Olimpijakosa, fudbaleri Šahtjora su nosili dresove sa imenima napadnutih ukrajinskih gradova i zastavom svoje zemlje.

"Želimo da ovi gradovi budu poznati širom svijeta", rekao je tada Trubin za DW. "Još uvijek ne razumijem kako može doći do takvog rata u 21. vijeku, rata u kojem svakodnevno umiru ljudi." On osjeća tugu i užas pri pomisli "da se ovo dešava u zemlji koju voli i u kojoj je odrastao".

Napušteni stadion sa pet zvjezdica

Matvijenko, koji za Šahtjor igra već 13 godina, 2014. godine je morao pobjeći iz Donjecka. "Kada sam imao 17 godina, sa ljetovanja sam kući otišao vozom. Sljedećeg dana od stanice nije ostalo praktično ništa i odmah smo prebačeni u drugi grad", prisjeća se on godine kada je Šahtjor posljednji put igrao u Donbas areni u koju je oko 176 miliona eura uložio ukrajinski oligarh i predsjednik Šahtjora Rinat Ahmetov.

Činilo se da se investicija isplatila: u sezoni 2012/13. u prosjeku je dolazilo 40.000 navijača na stadion, koji je izgrađen za Evropsko prvenstvo 2012. i kojem je UEFA dodijelila pet zvjezdica, što je najveća kategorija za stadion. 2009. godine svečano je otvoren ovaj dragulj među ukrajinskim stadionima. I tadašnji predsjednik Viktor Juščenko je bio prisutan, a američka megazvijezda Bijonse se svojim nastupom pobrinula da spektakl bude potpun - sasvim nadrealna situacija s obzirom na današnju situaciju u Donbasu.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije