Prije 12 godina njihova država nije postojala, a sada je predstavljaju na Olimpijskim igrama

0
Radiosarajevo.ba
Prije 12 godina njihova država nije postojala, a sada je predstavljaju na Olimpijskim igrama
Foto: X.com / Južni Sudan u slavlju nakon pobjede

Prije nešto više od 12 godina njihova država nije ni postojala, a danas su košarkaši jedne od najsiromašnijih država na svijetu izborili nastup na Olimpijskim igrama.

Južni Sudan je pobjedom nad Angolom postao najbolja afrička reprezentacija na Svjetskom prvenstvu te tako izborio nastup u Parizu sljedeće godine.

Južni Sudan, Angola, Egipat, Zelenortska Republika i Obala Slonovače su se na ovom Mundobasketu borile za to jedno mjesto na Olimpijskim igrama koje pripada Africi, a kako ni jedna od tih ekipa nije izborila prolazak u drugi krug, onda su se te borbe vodile u razigravanju od 17. do 32. mjesta.

Strašna scena u SAD-u: Muškarac se zabio u sigurnosnu barijeru Bijele kuće, preminuo na mjestu

Strašna scena u SAD-u: Muškarac se zabio u sigurnosnu barijeru Bijele kuće, preminuo na mjestu

Nakon prvog kola drugog kruga bilo je jasno kako su u konkurenciji ostale tri reprezentacije, Angola i Južni Sudan, koje su igrale međusobno, te Egipat koji je igrao protiv Novog Zelanda.

Da je Egipat slavio protiv Novog Zelanda, odučivala bi koš-razlika između njih i Južnog Sudana, koji je uvjerljivo pobijedio Angolu (101:78), ali je Reuben Te Rangi s dva pogođena slobodna bacanja za Novi Zeland 17 sekundi prije kraja utakmice doveo svoju ekipu u vodstvo 88:86.

Jusuf Nurkić oduševio na društvenim mrežama: 'Pronašli smo macu, da li možda neko zna čija je?'

Jusuf Nurkić oduševio na društvenim mrežama: 'Pronašli smo macu, da li možda neko zna čija je?'

Imao je Egipat nakon toga dva pokušaja za pobjedu, ali Amr El Gendy i Amr Zahran nisu bili precizni pa je slavlje u Južnom Sudanu moglo početi.

Slavlju je najviše pridonio Carlik Jones koji je Angoli ubacio 26 poena te imao 15 asistencija i 7 skokova i time je ušao u košarkašku historiju. Naime, niko nikada nije povezao tri utakmice na jednom turniru svjetskog prvenstva s najmanje 10 asistencija.

Do sada su četiri igrača imala po dvije takve utakmice, a jedan od njih je bio Toni Kukoč koji je to uspio na SP-u 1994. Preostala trojica su Dennis Schroder, Tremont Waters i Tomas Satoransky.

Jones se nametnuo kao najbolji igrač Južnog Sudana. Na Mundobasketu je u pet utakmica ostvario prosjek od 20,4 poena uz 10,4 asistencija, 4,8 skokova i 1,2 ukradene lopte te 48,1% šuteva. To je za njega pravi izlazak na veliku scenu iako je u prošloj sezoni ovaj 183 centimetra visoki bek skrenuo pažnju na sebe. Bio je MVP i najbolji strijelac NBA razvojne, G-lige. Bio je na prosjeku od 26,1 poena, 7 asistencija, 4,4 skoka i 1,7 ukradenih lopti što mu je donijelo ugovor s Chicago Bullsima za sljedeću sezonu.

Uz njega iz NBA lige Južni Sudan ima Wenyena Gabriela iz Los Angeles Lakersa, a tu je i Marial Shayok koji igra u G-ligi za ekipu Maine Celtics. Peter Jok igra u francuskoj ligi, Koch Bar u danskoj, a čak pet njihovih igrača nastupaju u australijskoj ligi. Preostala dvojica igraju u Senegalu i Tajvanu.

Sam pogled na lige u kojima reprezentativci igraju, pokazuje da je riječ o uglavnom skromnim takmičenjima pa je uspjeh Južnog Sudana na Mundobasketu tim veći. Sve to je ostvareno na pogonu Luola Denga, košarkaške legende te države koji je i simbol neovisnosti ove države.

On je rođen u mjestu Wau u Južnom Sudanu, ali su njegovi roditelji pobjegli u Englesku zbog velikog rata koji je potresao Sudan između 1983. i 2005. godine i bio jedan od najdužih i najkrvavijih oružanih sukoba u historiji.

U tom ratu je poginulo oko 2 miliona ljudi i to je bilo najveće stradanje civila u nekom ratnom sukobu od Drugog svjetskog rata. Zbog svega toga trenutno čak trećina stanovnika Južnog Sudana živi ispod granice siromaštva.

Deng je zbog toga uvijek odbijao reći da je iz Sudana nego se predstavljao kao državljanin Velike Britanije čiji je pasoš dobio i za čiju je reprezentaciju igrao. Ali, sve se promijenilo kod njega kada se Južni Sudan borio, a kasnije i izborio za nezavisnost.

Prilikom predstavljanja u NBA ligi, gdje je igrao za Bullse, Cavalierse, Heat, Lakerse i Timberwolvese, Deng je tražio da ga se ne najavljuje kao bivšeg člana Univerziteta Duke, nego da je iz Južnog Sudana.

Dengu je vjerovatno žao što nije nikada zaigrao za Južni Sudan, ali je napravio sve kako bi njegova reprezentacija došla do ovog uspjeha, piše Jutarnji.hr.

Bio je trener u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo da bi sada tu ulogu prepustio Royalu Iveyju, bivšem NBA igraču i aktuelnom pomoćniku u Houston Rocketsima dok je Deng zadržao ulogu pomoćnog trenera, ali i predsjednika Košarkaškog saveza Južnog Sudana. Animirao je i sve igrače koje imaju korijene u Južnom Sudanu, a sigurni smo da će pokušati pronaći još ponekog za Olimpijske igre sljedeće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije