Na današnji dan prije 30 godina: CSKA protiv Bosne, Moskva u bordo boji

J. M.
Na današnji dan prije 30 godina: CSKA protiv Bosne, Moskva u bordo boji

Već je postalo monotono ponavljati i upozoravati na agoniju jednog od simbola SarajevaKošarkaškog kluba Bosna. Nažalost, ljubiteljima košarke ostalo je samo da se podsjećaju na slavne dane okršaja "Studenata" s najvećim europskim klubovima. Uglavnom su to klubovi koji i danas vladaju europskom košarkom, dok u isto vrijeme Bosna bije bitku da se ne ugasi.

Danas se navršava 30 godina od još jednog velikog duela Bosne, utakmice koja je zanimljiva jer postoji snimak na YouTubeu. Riječ o posljednjem velikom europskom uspjehu Bosne, odiseji koja je okončana plasmanom u polufinale tada jakog Kupa Radivoja Koraća u sezoni 1989-90.

Nakon pobjeda u dvije kvalifikacione runde protiv budućeg europskog prvaka Fenberbahčea i belgijskog BC Bobcat Genta, Bosna je izborila plasman u grupnu fazu, gdje su joj protivnici bili grčki Iraklis, italijanski Juventus Caserta i jedan od najslavnijih europskih klubova - moskovski CSKA.

Nejaki Iraklis je bio topovsko meso za ostala tri tima, a Bosna, Juventus i CSKA vodili su bitku za dva mjesta za četvrtfinale. U okršajima jugoslovenskog, italijanskog i sovjetskog predstavnika svaki klub je uspijevao zabilježiti trijumf na domaćem terenu pa je bilo jasno da će o putniku za četvrtfinale odlučivati koš-razlika u međusobnim duelima.

Malo je nedostajalo da Bosna ranije ispadne iz trke jer su se "Studenti" provukli u Skenderiji u meču protiv CSKA 17. januara 1990. "Armejci" su vodili 77:80, ali je Radulović u posljednjim sekundama pogodio trojku za produžetak u kojem je Bosna zabilježila pobjedu 92:89.

Tkačenko i Alihodžić na prvoj utakmici u Skenderiji - undefined

Tkačenko i Alihodžić na prvoj utakmici u Skenderiji (Foto: Koš magazin)

O putnicima u četvrtfinale je odlučivao susret posljednjeg kola u Moskvi, odigran na današnji dan prije 30 godina. U moskovskom Univerzalnom sportskom kompleksu 7. februara 1990. godine snage su odmjerili europski prvaci CSKA i Bosna.

Oba kluba su bila "u plusu" u okršajima sa italijanskom Casertom, pa je za plasman u četvrtfinale CSKA trebao bilo kakvu pobjedu nad Bosnom, dok je sarajevskom timu odgovarao i poraz do 19 koševa razlike.

Pogledajte zanimljivi crno-bijeli snimak ove utakmice sa sovjetske televizije, uz komentar Nine Jeremine, proslavljene sovjetske košarkašice. Upadljivo je da su među 5.000 gledalaca u moskovskoj dvorani – navijači Bosne činili polovinu, i to mnogo bučniju, opremljenu zastavama i transparentima!

CSKA je s klupe predvodio legendarni Sergej Bjelov, jedan od najvećih ruskih košarkaša, s 20 poena junak čuvene pobjede SSSR-a nad selekcijom SAD-a u finalu Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine (51:50). Prve zvijezde tima bili su sovjetski reprezentativci Sergej Tarakanov, Andrej Lopatov, Viktor Berežnoj i slavni Vladimir Tkačenko, dobroćudni div visine 220 cm.

Njima su se suprotstavili puleni trenera Draška Prodanovića – Zdravko Radulović, Mario Primorac, Nenad Marković, Dževad Alihodžić, Miroljub Mitrović…

Nošeni podrškom s tribina košarkaši Bosne su držali kontrolu nad utakmicom, čuvajući rezultat koji ih je vodio u četvrtfinale. Na odmor se otišlo s vodstvom Bosne (40:41), da bi u nastavku CSKA preokrenuo rezultat i zabilježio pobjedu 80:69. Prvi strijelci bili su Vladimir Gorin (14) i Andrej Lopatov (14) kod Moskovljana, odnosno Radulović (19) i Primorac (18) u redovima Bosne.

Oba tima postigla su ono što im je trebalo za plasman u narednu rundu – CSKA s prve, Bosna s druge pozicije. Drugo mjesto u grupi je čak više odgovaralo Bosni jer je osiguravalo lakšeg protivnika u četvrtfinalu. To će pokazati i mečevi naredne runde, u kojima je Bosna s lakoćom prošla današnjeg europskog giganta – turski Efes Pilsen – dok je CSKA imao mnogo više posla u mečevima s grčkim Panionisom.

Europska odiseja Bosne okončana je polufinalu u mečevima s kasnijim pobjednikom i budućim europskom prvakom Joventutom iz Badalone. Malo ko je tada mogao pretpostaviti da će Bosna u naredne tri decenije postati epizodista ne samo na europskoj nego i bh. košarkaškoj sceni…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije