Samuel Barber

Radiosarajevo.ba
Samuel Barber

Emisija Art of Sound (emituje se svakoga petka u 20h) donosi u svome novom izdanju muziku jednog od veoma poznatih američkih kompozitora 20. stoljeća. Njegov zasigurno najčuveniji rad bio je ambijentom mnogih događaja, filmova, televizijskih programa, a često su ga koristili i autori raznih žanrova popularne muzike. Slušateljstvo jednog programa BBC Radio 4 se prije nekoliko godina o ovoj kompoziciji izjasnilo kao o ''najtužnijem klasičnom'' djelu ikad, a Arturo Toscanini,  koji je dirigovao premijernu njegovu izvedbu, izjavio je samo: ''Semplice e bella'', jednostavno i lijepo.

Autor ovog  jednostavnog i lijepog djela, kao i drugih koja su mu donijela priznanja, zvao se Samuel Osborne Barber II (1910-1981). Za svoga života komponovao je opere, orkestralne i horske komade, te kompozicije za klavir i violinu, ali jedan aranžman dijela njegovog Gudačkog kvarteta Op.11 biće internacionalno prepoznat. Adagio for Strings prvobitno je bio drugi stavak ovoga kvarteta, no Samuel Barber će ga prilagoditi za gudački orkestar. Adagio je 1938 godine, u radijskom studiju u New Yorku, premijerno izveo NBC Symphony Orchestra pod dirigentskom palicom Toscaninija, koji je kompoziciju poveo zatim na turneju po Sjevernoj Americi i Evropi.

Adagio for Strings je emitovan na radiju kada je objavljena smrt američkog predsjednika Roosevelta, ali i na sahranama Albert Einsteina i Grace Kelly. Izveden je na komemoraciji žrtvama 11 septembra, 2001 godine u Royal Albert Hallu, ali je otvorio i Zimske Olimpijske igre u Vancouveru 2010. Djelo su u svojim filmovima koristili David Lynch (The Elephant Man, 1980), Oliver Stone (Platoon, 1986) , te Jean-Pierre Jeunet (Amélie, 2001), ali se moglo čuti i u epizodama The Simpsons, Red Dwarf i How I Met Your Mother. Kompoziciju su obradili između ostalih i William Orbit te DJ Tiësto, a gitarsku adaptaciju su za svoj album Absolution načinili Muse.

U ovom izdanju emisije Art of Sound mi ćemo, ipak, poslušati kako je to na početku zvučao Adagio, kao sastavni dio Gudačkog kvarteta Op.11 (1936), sa stavcima:

I.Molto allegro e appassionato

II.Molto adagio (budući Adagio for Strings)

III.Molto allegro (come prima).

 

No, prije String Quartet Op.11 na programu emisije Art of Sound naći će se još jedno značajno Barberovo djelo, Piano Concerto (Koncert za klavir i orkestar) Op.38 (1962), za koji je kompozitor dobio i jednu od svoje dvije Pulitzerove nagrade.

 

Emisiju ćemo završiti sa horskom adaptacijom Adagia, koju je Samuel Barber na latinski tekst Agnus Dei, posljednjeg dijela mise za mrtve, načinio 1967 godine.

 

Piano Concerto Op.38 slušamo u izvedbi američkog pijaniste John Browninga, uz pratnju St. Louis Symphony orkestra i pod dirigentskom palicom Leonarda Slatkina, iz 1991 godine.

String Quartet Op.11 izvodi Tokyo String Quartet, a Agnus Dei Choir of New College, Oxford, uz dirigenta Edwarda Higginbottoma.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije