Jacaszek, Tin Man, Psychic Dancehall

Radiosarajevo.ba
Jacaszek, Tin Man, Psychic Dancehall
Za početak ovog izdanja emisije 50minuta (koja se emituje svake srijede u 22h i reprizno petkom u isto vrijeme) jedan umjetnik koji kombinira akustički zvuk i i klasične instrumente koji ga proizvode, sa elektronički kreiranim zvučnim teksturama.

Dakle, on je autor i producent, i to elektroakustičke muzike. Inače je iz Poljske, a zove se Michal Jacaszek. Svoju muzičku avanturu je započeo krajem devedestih godina, a njen najrecentniji izdanak je već sedmi studijski album po redu, naslova Glimmer.
 
Jacaszek djeluje u eri koja je usavršila neke nove tehnologije, kojima je moguće imitirati, donekle, mnoge tradicionalne, klasične instrumente. Autorima više nisu potrebni ansambli, niti kovencionalno znanje i vještine iz oblasti muzike. Nerijetko moderne spravice i softveri načine sav posao.
 
No, Jacaszek ide obrnutim smjerom. On komponuje, a potom i odsvira svoju muziku na akustičnim instrumentima, i tek onda je propusti kroz elektornički filter. Njegovo programiranje veoma je suptilno, pa čitavom radu u konačnici osigurava veoma lijepi i ugodan ambijent, u kojem se naziru akustički izvori zvuka, koliko i meki layeri dodira tehnologije.
 
Album Glimmer zaista je lijepo sonično iskustvo, koje je zapravo ponajbolje konzumirati u njegovoj cjelini.
 

U nastavku emisije selimo se u Beč, i to zimski Beč. Slušamo jedno izdanje koje svojim naslovom ali i karakterom opisuje ovaj grad u sniježno doba. No, i bilo koji drugi obavijen hladnom plavičastom atmosferom.

Izdanje je Vienna Blue, a njegov je autor čovjek koji se sebe zove Tin Man, čija je ambicija, kako je jednom prilikom kazao, da postane više čovjekom, da pronađe sebi srce.

Dakle, još jedan umjetnik koji korača na granici između sintetičkog svijeta elektroničke muzike i akustičnog zvuka. Kao pravi istraživač i uz to romantičar, teži ka ono malo ljudskosti u hladnome svijetu tehnologije.

Tin Man je pravim imenom Johannes Auvinen. Inače je finskog porijekla, ali rođen i odrastao u Kaliforniji. Trenutno je baziran naravno u Beču, koji izgleda ponajbolje odgovara njegovim ćudljivim zvučnim raspoloženjima.

Kamerni elektroakustički art pop noire, recimo, Vienna Blue je ploča inspirirana gradom u kojem Tin Man trenutno živi i radi, i zapravo je pravi zimski album.

 

Nakon Tin Mana, limenog čovjeka u potrazi za srcem, u trećem dijelu ove naše emisije predstavljamo opet jedan mladi projekat, koji tek čeka, nadamo se, svijetla muzička budućnost.

Oni dolaze iz Londona i San Diega, polovica projekta iz jednog, polovica iz drugog grada. Njih je dvoje i zovu se Chuck Rowell i Hollie Cook. Zajedno su Psychic Dancehall.

Svoje životno partnerstvo ovaj je dvojac realizirao i u muzici, i sa početkom u isto tako hladnom januaru 2010 godine. Naime, tada su Chuck i Hollie bili u San Diegu, u malom hotelu iznad nekog avangardnog teatra. Nekoliko uzastopnih noći su proveli po lokalnim gay barovima sa likovima koji kao da su isječeni iz video spota Lou Reeda koji je režirao Fellini. Sve te slike su ih inspirisale da se maskiraju u muzičare sa klavijaturom, laptopom i gitarom i počnu svirati unaokolo ćudljive i mračne stvarčice.

Neko iz neke izdavačke kući ih je čuo, i nagovorio da naprave i objave ploču.
Tako Psychic Dancehall sada imaju debi album Dreamers, synth pop noir izdanje sa zvučnim backgroundom u garage rocku i dream popu. Tekstovi su teški i uglavnom su o seksu ili smrti, ili o oboje, ali zato je zvuk nerijetko vrlo privlačan.

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije