Gang Colours, Diagrams. Nuojuva, Dot, Chromatics

Radiosarajevo.ba
Gang Colours, Diagrams. Nuojuva, Dot, Chromatics
U novoj emisiji 50minuta (emituje se svake srijede u 22h i reprizno petkom u isto vrijeme) i ovoga puta nova muzika. Dolazi nam iz mnogih malih i velikih laboratorija zvuka, širom ovog našeg svijeta.

Za početak jedan mladi britanski autor, čija je muzika neka vrsta izvanžanrovske meditacije o zvuku i njegovim pejzažima. On se zove Will Ozanne, a pseudonim mu je Gang Colours. Njegov debi album, koji je tek izašao, ostavlja dojam jednog vrlo ličnog i dubljeg angažiranja u svijet zvuka. No, upravo njegova organska jednostavnost ono je što taj album čini posebnim.

Izdanje nosi naslov Keychain Collection, i objavljeno je u drugoj polovici mjeseca februara. Radi se o zbirci od 10 numera koje zvuče interakcijom akustičkog i elektroničkog elementa, jednostavnih kalvirskih dionica i suptilnih elektroničkih aranžmana u koje su utkani sitni detalji od samplova sintetičkih soničnih igrarija.

Autor, Will Ozanne, je dvadesetčetverogodišnjak čiji su uzori, kako kaže, Laurie Anderson i Artful Dodger, a njegova vlastita muzika portal u svijet dnevnih sanjarenja, koji postoji tamo negdje između svjetla i sjene. Muzički kolaži Gang Colours prepuni su neočekivanih trenutaka, koji se međusobno prožimaju i prepliću, gradeći vrlo nježne i suptilne teksture, gotovo fluidne.

 
U nastavku emisije 50minuta još jedan ''one man'' projekat. U pitanju je djelo čovjeka koji se zove Sam Genders, a koji je nekada bio frontmanom britanske ekperimentalne folk skupine Tunng. Sada Sam ima i samo svoje djelo, koje bi uživo na sceni moralo opet okupiti barem devetoročlani sastav. Njegov solo projekat nazvao je Diagrams, a debi album koji je izašao u mjesecu januaru 2012 godine, Black Light.

Posljednje tri godine je Genders proveo radeći u jednoj osnovnoj školi i nastojeći se uzdići iz nekog ''mračnog mjesta'' u koje je dospio. U procesu je došao do sklapanja albuma koji je, eto, ponio čudnovati naslov Crno svjetlo. Genders kaže da on upravo sumira njegovo vlastito iskustvo, i dodaje: ''Sviđa mi se ideja da dobro i loše, ili mračno i svijetlo nisu uvijek tako jasni. Ponekad najteža iskustva mogu voditi najboljim stvarima u životu. Život je pun dobrog i lošeg, tame i svjetla. Tako stvari jednostavno stoje.''



U trećem dijelu ove emisije 50minuta posvetićemo se najavi nekih novih izdanja.

Prvo od njih će biti objavljeno 27. marta ove godine, pod naslovom Valot Kaukaa. Radi se o drugom studijskom albumu finskog producenta Olli Aarnija, koji je svoj prvi album izdao pod pseudonimom Ous Mal, a svoj novi će objaviti kao Noujuva.
 
Nakon finskog producenta Aarnija, još jedna melodična i bajkovita zvučna epizoda, koja na ovoga puta, konačno, dolazi i od jedne dame. Ona je dvadesetogodišnja američka umjetnica Kate Ellwanger, inače operna pjevačica koja se privatno bavi i izradom psihodelične elektroničke muzike. Za nekoliko dana, 28. februara, izaći će njen debi album naslova Calliope.
 
Na kraju trećeg dijela emisije 50minuta, slušamo još jednu numeru, koja se takođe nalazi na jednom novom izdanju. Naziv mu je Kill For Love, a bend je Chromatics, sastav koji smo u više navrata pominjali u proteklim emisijama, kada smo slušali soundtrack za film Drive, i onaj za neki imaginarni film. U obje priče, odnosno soundtracka, se svojim autorskim udjelom našao Johnny Jewel, koji je upravo producent i član benda Chromatics.
Sastav je nakon pet godina studijske pauze u januaru objavio svoj čevrti album, Kill For Love.





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije