50MINUTA: Herskedal & Neset, Endresen & Westerhus

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Herskedal & Neset, Endresen & Westerhus

Ovo izdanje emisije 50minuta imaće još jednom predznak Norveške, njenih muzičara i tradicije. Umjetnici koje ćemo slušati su ponovno iznimni primjerci avanturističkog ali senzibilnog norveškog duha, i prava inspiracija graditeljima i štovateljima muzike. Oni su u stanju minimalističkim pristupom ostaviti snažan dojam, u nemiru ili meditaciji.

Prvi dio emisije predstavlja neobični duo tube i saksofona, jedan ambijentalni dijalog ostvaren između dvojice norveških muzičara koji su se zapravo susreli u Danskoj. Tamo su studirali na Rytmisk Musikkonservatorium, i svirali i snimali sa svojim profesorom i jazz majstorom Django Batesom. No, izdali su i vlastite albume prije no što su se udružili u zajednički projekat. Tako su tubist Daniel Herskedal i saksofonist Marius Neset objavili upravo album pod naslovom Neck of the Woods.

Ovom rezultatu udruženih snaga i emocija prethodila su solo izdanja Golden Xplosion (Edition Records, 2011) Neseta, i City Stories (NORCD, 2010) Herskedala. Neck of the Woods kombinira njihova pojedinačna iskustva, pretežno u kompozitorskoj akciji Herskedala koji je načinio većinu od numera na ovom albumu. Nalazi se tu i obrada numere ''The Wedding'' južnoafričkog pijaniste i autora Abdullah Ibrahima ili za primjer tradicijska norveška pjesma ''Eg Er Framand'' koju je par obojio ličnom impresijom. Na njoj čujemo vokal norveškog tenora Hallvara Djupvika koji nam pripovijeda o jednom strancu u potrazi za mirom. Pored Djupvika, Neck of the Woods donosi i gostovanje švedskog dvadesetočlanog muškog kamernog hora, Svanholm Singers, koji svojim eteričnim kvalitetom doprinosi osobenom ugođaju na albumu.

Neck of the Woods je još jedna snažna ali suptilna priča iz norveške šume, maglovita, kontemplativna i poetična. Ona je iskustvo izvan svakodnevnog, i vrijedna svakog posvećenog trenutka i emocije.

 

U drugom dijelu emisije slušamo jedan gotovo idealan muzički par. Iako nju i njega dijeli vremenska distanca i razlikuje njihov osnovni muzički aparat, oni međusobno razgovaraju muzikom kao da se oduvijek poznaju.

Norvežani Sidsel Endresen i Stian Westerhus su čudnovat i uzbudljiv duo.  Svijet svoje neobično uspjele komunikacije po prvi puta su pokazali publici Molde Jazz festivala 2010 godine, i od tada se o njima pripovijeda. Zato su Endresen i Westerhus ponovo stali zajedno na scenu i to 2011 na Nattjazz festivalu u Bergenu, i tada snimili jedinstven doživljaj zajedničkog muziciranja. Bio je to jedan od onih sretnih trenutaka kada se od esencijalne važnosti čini bilježenje svakog zvuka u tome vremenu i prostoru, jer je dragocjen i neponovljiv. Tako je snimljeno live izdanje Didymoi Dreams.

Sasvim je prirodno da je ovo live album koji se ne bi dao zatvoriti u hermetički i sterilni prostor studija, jer je on i sam živi i i neukrotivi organizam improvizacijskih nagona njegova dva aktera. Sidsel Endresen pronalazi nove mogućnosti svoga glasa i riječi, koje prestaju biti artikulirane i dovršene. One se raspadaju na ritmičke komponente, a njihova slova i slogovi se oslobađaju u čitavu bujicu zvučnih manifestacija. Endresen glasom čini  jedan novi zvučni mikrosvijet, silovit i dojmljiv od razbijenih riječi i iskrivljenog vokala, ali nekada umiren melodičnim pjevanjem što sjeća na Joni Mitchell. Westerhus je vjerno prati i osjeća svako njeno stanje. Njegova električna gitara mutirana pojačalima i neobuzdanom energijom svirača oblikuje ambijent potpuno skladan svemu što izmašta Endresen. Stian je neustrašivi majstor one zvučne dimenzije koja je uvijek iznad naših konvencionalnih očekivanja. On je mrak i snaga, razigrano dijete i neumorni istraživač soničnog kosmosa. Zajedno sa Sidsel Endresen, Stian Westerhus je sva sila zvuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije