50MINUTA: Hauschka/Hilary Hahn, Sigur Rós

Radiosarajevo.ba
50MINUTA: Hauschka/Hilary Hahn, Sigur Rós

U večerašnjem izdanju emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22h i reprizno petkom u istom terminu) putujemo u svijet rijetkog i neobičnog zvuka. Njegovi su temelji eksperiment, a ugođaj kao iz sna.

Prvi projekat za večeras udružio je dvoje ljudi koji su pojedinačno veoma posebni umjetnici. On je poznat kao Hauschka, a ona je Hilary Hahn. On je njemački pijanist i eksperimentator znamenit po svojim zvučnim avanturama, a ona je američka violinistica širom svijeta slavna po svojim izvođačkim vještinama.

Hauschka i Hilary Hahn imaju sada zajednički album, koji im je omogućio da pomjere granice vlastitih različitih svjetova, i da se nađu negdje u nekom novom ali zajedničkom prostoru. Taj prostor nosi naslov Silfra

 

Silfra je ime geografske cjeline u blizini Rejkjavika, na Islandu, gdje se susreću sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča. U slučaju zajedničkog projekta Haushka i Hahn, Silfra simbolično opisuje dijalog matičnih svjetova ovih dvaju umjetnika.

Hauschka, odnosno Volker Bertelmann je klasično obrazovani pijanist, ali njegov muzički put nije konvencionalan. Iako svira klavir, daje mu drugačiji život, praveći od njega 'preparirani' instrument. To je već poznati termin John Cagea koji podrazumijeva doslovno igrarije sa utrobom klavira, među čije žice se umeću razni objekti, ili se njegovi čekići umotavaju u određene materijale. Sve ove intervencije čine da instrument zvuči drugačije no standardno, i daju mu neki novi kvalitet zvuka. Hauschka sa svojim prepariranim klavirom voli da slika neobične zvučne pejzaže, koji miješaju boje eksperimentalnog ali i klasičnog svijeta muzike.

Ovom posljednjem više pripada Hilary Hahn. Ona je vjerovatno jedna od najznamenitijih violinistica današnjice, višestruka dobitnica Grammy nagrada i vrhunska interpetatorica na violini, čiji repertoar obuhvata djela od Čajkovskog do Jennifer Higdon. Njen svijet pripada klasičnom izvođaštvu, dok Bertelmannov kreativnom eksperimentu. Međutim, kao što Bertelmann ima povremene izlete u nešto konvencionalnije dimenzije, tako i Hahn ima svoje male avanture. Posljednja je sa Bertelmannom na albumu Silfra.

 

Hauschka iza sebe ima već desetak solo izdanja, radova za film, teatar i ples, te niz saradnji sa drugim umjetnicima, a Hilary Hahn 13 albuma snimljenih za Deutsche Grammophon i Sony, mnogih interpretacija klasične i savremene umjetničke muzike. Svoje zajedničko izdanje Hahn i Hauschka snimili su u Rejkaviku, u Greenhouse studiju islandskog producenta Valgeir Sigurðssona, koji je radio sa Ben Frostom, Nico Muhly te Björk. 

Album Silfra je donekle nova zona za oboje umjetnika, koje je zajedničkom radu upravo privukla želja ka istraživanjima, ali na temeljima vlastita senzibiliteta. To je jedno uzbudljivo iskustvo dva talentirana muzičara slobodnog duha, koji se ne boje nepoznatih prostora.

U drugom dijelu večerašnje emisije slušamo još jedno lijepo izdanje. Kao što je izdanje Silfra snimljeno na Islandu, tako je i ovo nastalo na istom mjestu. Njegovi su autori poznati islandski sastav Sigur Rós, koji je osmislio vlastiti zvuk, pa čak i jezik.

Sada Sigur Rós imaju novi album, objavljen je u mjesecu maju ove godine. To je njihov šesti po redu studijski album naslovaValtari, što bi u prevodu značilo 'parni valjak'. No, suprotno svome nazivu, album je još jedna atmosferična Sigur Rós magija.

 

Sastav postoji još od 1994 godine, a do danas je već daleko van granica Islanda poznat po svojim bajkovitim i eksperimentalnim zvučnim pejzažima. Njihov osobeni zvuk takođe je jedna fina kombinacija elemenata klasične umjetničke muzike i eksperimenta. Ovaj eksperimentalni dio djelo je ponajviše frontmana benda, Jónsi Birgissona. Njegov karakteristični falseto i električna gitara koju svira gudalom postali su nekom vrstom potpisa sastava.

Prvo izdanje, Von (Nada) Sigur Rós su objavili 1998, a naredne godine album ágætis byrjun, što u prevodu znači 'dobar početak'. To je upravo bilo to za Sigur Rós, jer se po izlasku ovog albuma za njih zainteresirala izdavačka kuća Fatcat Records, koja je izdanje objavila i u Britaniji. 2002 godine objavljen je album ( ) bez oficijelnog naslova, ali kome su pristalice benda dali naziv 'zagrade'. Sve pjesme na ovom izdanju otpjevane su na imaginarnom jeziku Vonlenska, iliHopelandic, sačinjenom od izmišljenih slogova koji nalikuju na fonologiju islandskog jezika. Namjera je bila da slušalac stvori svoju vlastitu interpretaciju teksta i potom je napiše u prazne prostore bookleta albuma. Godine 2005 izlazi album Takk (Hvala), a 2008 i Með suð í eyrum við spilum endalaust (With a Buzz in Our Ears We Play Endlessly).

Sa šestim studijskim albumom Valtari vraćaju nam se nakon četiri godine dobri stari Sigur Rós, sa lijepim i sebi svojstvenim zvučnim ugođajem. Ko voli sanjati, vjerovatno voli slušati i njihovu muziku, koja uz manje ili veće promjene tokom ovog proteklog vremena zadržava neko esencijalno svojstvo eteričnosti.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije