Radio Sarajevo: Evo za koga mi 'navijamo'

Radiosarajevo.ba
Radio Sarajevo: Evo za koga mi 'navijamo'

Kladionice kažu jedno, prognoze eurovizijskih fanova drugo, a realno stanje obično  bude nešto treće... Zadnji radni dan u sedmici prolazi uz lagane razgovore o proteklim Eurovizijskim događajima - prvom i drugom polufinalu, o tome ko zaslužuje pobjedu, ko se 'izofirao', ko je dobro izgledao, čija se pjesma može slušati, a čija je dno-dna, o tome kako je Rambo bio i ostao car...

Zahvaljujući ulasku Maye Sar u finale Eurosonga, a možda i kišnom vremenu, mnogi će se odlučiti da subotnju večer provedu uz male ekrane. Sudeći po pjesmama koje su se plasirale u finale, izdvaja se njih desetak koje realno kandidiraju za visoke pozicije. 

Naši favoritki su favoritkinje
Mađu kolegama iz redakcije portala i radijskog programa RadioSarajeva  mišljenja su prilično ujednačena. Imamo svojih pet favoritkinja  i smatramo da je makar jedna od njih zaslužila pobjedu na Eurosongu. To su:  

Italija - Nina Zilli:  L'Amore È Femmina

 

Retro jazzy pjesma u kombinaciji engleskog i talijanskog jezika. Nina Zilli je pseudonim za Mariu Chiaru Fraschettu rođenu 1980. u Piacenzu. Ova soul, blues i reggae pjevačica izborila je svoje mjesto predstavnice Italije na ovogodišnjem Eurosongu, kao jedna od pobjednica nedavno održanog Sanrema. Prošle je godine talijanski predstavnik Raphael Gualazzi osvojio drugo mjesto, a i ovaj put Italija nastupa po sličnom muzičkom receptu: dobra šlagerska pjesma obojena jazz bojama i revijalnom orkestracijom + kvalitetan vokal. S tim da je ove godine 'dobra' i pjevačica.

Švedska - Loreen: Euphoria

 

Djevojka koja je gledatelje Drugog polufinala Eurosonga oduševila svojim nastupom je Loreen, čije je pravo ime Lorine Zineb Noka Talhaoui. Oboje roditelja su joj iz Maroka, a rođena je 1983. u Skockholmu. Osim što je pop pjevačica, bavi se i muzičkom i TV produkcijom. Švedskoj javnosti je postala poznata 2004. godine,  nakon što se takmičila u 'Švedskom idolu', osvojivši 4. mjesto. Sudeći po kladionicama, Loreen je jedna od favoritkinja ovogodišnjeg Eurosonga. Tome u prilog ide kvalitetna dance pjesma - lako pamtljiva, a ipak ne jeftina i banalna, njen snažan glas, te koreografija i styling koji su bili savršeni. Prošle je godine Švedska završila na 3. mjestu sa pjesmom Popular koju je izvodio Eric Saade.  


Albanija - Rona Nishliu: Suus

 

Neki su komentatori prije Roninog nastupa u prvom finalu Eurosonga preporučili gledateljima da sklone čaše ispred ekrana - jer Rona Nishliu, raspolaže nevjerovatnim glasovnim mogućnostima i u stanju je da proizvede najviše frekvencije. Ipak, i pored vokalnog spektakla, ostaje nešto što je dobro i bez Rone, a to je pjesma Suus, spora, tužna i dramatična - daleko od svake patetike. 

Inače, Rona je rođena u Kosovskoj Mitrovici, a ovo je i prvi put da Albaniju na Eurosongu predstavlja neko ko je porijeklom sa Kosova. Pored uspješne muzičke karijere na albanskom govornom području, Rona radi kao radijska voditeljica, velika je humanitarka i aktivistica udruženja autista.

Ronina izvedba, njen odnos prema kameri, njene suze na kraju... sve je do tančina razrađeno. Pri tom je pjevačica ujedno i ponosna vlasnica dugačkih dreadlocksa koje joj je frizer spretno smotao u punđu, a haljinom poručuje da je drugačija od ostalih pjevačica. Nekonvencionalni izgled, nevjerovatne glasovne mogućnosti te nesvakidašnja pjesma kada je riječ o ovom takmičenju, možda i nagovještavaju novu pobjednicu Eurosonga.

Makedonija - Kaliopi: Crno i Belo

 

Gospođa Kaliopi Bukle dokazuje da Eurosong nije nužno takmičenje mladosti, razgolićenih tijela i šljokica. U svojim 'najboljim' godinama njen glas lebdi iznad tirvijalnosti, a kada se atmosfera pjesme Crno i Bijelo promijeni u rock, Kaliopi prerasta u heroinu scene. Prošle godine Makedonija nije ni ušla u finale. Ove godine bi mogla ući među prvih deset.    

Bosna i Hercegovina - Maya Sar: Korake ti znam 

 

Priznajte da ste se i vi sinoć prijatno iznenadili njenim nastupom od kojeg su mnogi Bosanci i Hercegovci očekivali puno manje. Od onoga što smo čuli krajem marta do onoga što smo čuli sinoć u drugom polufinalu, jedna je spora balada prerasla u uzbudljivu festivalsku pjesmu. Za to je najzaslužnija sama Maja Sarihodžić - radila je na sebi, radila na pjesmi, učinila neke aranžerske preinake. Gradacija pjesme dobro je režijski naglašena, a Maja je, onako hrabro sama na sceni, u strogoj crnoj haljini, a vokalno bez greške -  bila prava suprotnost cirkusantima u pjesmama prije i poslije nje. Prošle smo godine sa Dinom Merlinom osvojili peto mjesto. Ove godine bismo takođe mogli ući među prvih deset - što bi bio još jedan u nizu uspjeha naše zemlje na Eurovizijskom takmičenju. Sretno Majo!

Azarbeidžan - zemlja daleka

Dosadašnja dva prijenosa iz Azarbeidžana bila su začinjeni video razglednicama ove azijske zemlje, koje svjedoče da se kod njih ne šedi na sjaju i blještavilu. I dok negdje u sjeni Eurosonga demokratski orijentirani građani prosvjeduju upozoravajući svjetsku javnost na kršenja ljudskih prava u Azarbeidžanu, na ekranu vidimo staklene tornjeve, široke bulevare, metro stanicu obloženu mermerom, kristalnu dvoranu osvijetljenu hiljadama lampica.. 

Jedno je sigurno - vlasti rade sve kako bi u Azerbeidžan doveli svjetsku javnost. Jučer im je propala kandidatura za Olimpijske igre 2020, ali su zato zajedno sa Gruzijom najavili kandidaturu za dobivanje domaćinstva Evropskog prvenstva u nogometu 2020. godine. Onda ne treba čuditi podatak da su prošle godine, na promociju svojih predstavnika na Eurosongu, po zvaničnim podacima, potošili dva miliona Eura.

Vezano:
Stotine pasa ubijene za 'lijepu i čistu' Evroviziju
Sukobi policije i prosvjednika uoči Eurosonga


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije